URHEILUPARKKI

Victoria Median urheilusivut

Suomi taisteli Tukholmassa tasapäisesti – Ruotsi-ottelun 1. päivä laji lajilta

image

Ruotsi johtaa lauantain jälkeen miesten maaottelua niukasti kuuden pisteen erolla 105 – 99 ja naisten maaottelua vielä niukemmin neljän pisteen erolla 104½ – 100½.

M 100 m:

Tuore 22-vuotiaiden Euroopan mestari Henrik Larsson oli selvästi paras, mutta Suomen trio vei seuraavat sijat järjestyksessä Riku Illukka, Samuel Purola, Konsta Alatupa. Illukka juoksi ennätyksensä 10,46. Ruotsin Erik Hagberg loukkasi jalkansa ja keskeytti. Pisteet Suomelle 12 – 9.

N 100 m:

Kuuden vuoden takainen junioreiden maailmanmestari Irene Ekelund oli suomalaisille liian nopea pideltäväksi, mutta Lotta Kemppinen ja Nooralotta Neziri olivat seuraavat hyvin ajoin 11,55 ja 11,57. Lähtökiihdytyksessä huonosti onnistunut Ruotsin Daniela Busk ohitti viime metreillä Anniina Kortetmaan. Pisteet tasan 11 – 11.

Kemppinen: Ihan omalla tasolla meni ja olin paras suomalainen.

Neziri: En osannut odottaa noin hyvää aikaa. Lopussa meinasi aitajuoksija tulla esiin ja olin ryhtyä tikkaamaan askelta. Tämä palveli hyvin Dohan MM-kilpailuihin valmistautumista.

N Keihäs:

Jenni Kangas heitti kolmannella kierroksella 56,92 ja Heidi Nokelainen avauskierroksella 56,41. Jatta-Mari Jääskeläinen sen sijaan hävisi kaikille ruotsalaisille heitettyään vain 50,07. Kolmoisvoittoon olisi oikeuttanut tulos 52,31. Pisteet Suomelle 13 – 9.

N Korkeus:

Ruotsin Erika Kinsey voitti tuloksella 190. Heta Tuuri onnistui tuloksella 184 lyömään kaksi ennätysvertailussa häntä parempaa ruotsalaista. 18-vuotias Jessica Kähärä ylsi jaetulle neljännelle tilalle tuloksella 178. Kähärän vauhtijuoksu sujui liiankin hyvin ja hän ajautui ponnistuksessa liian lähelle rimaa. Moniottelija Miia Sillman oli viimeinen. Pisteet Ruotsille 13½ – 8½.

Tuuri: Eilinen lennon peruuntuminen ja myöhäinen saapuminen Tukholmaan tuntui. Valmistautuminen kilpailuun ei ollut paras ja hypyt vähän vaihtelivat.

Kähärä: Kesällä on tullut niin vähän hyppyharjoituksia, ettei ole varmuutta. Jokainen hyppy on vähän erılainen.

N 10000 m:

Johanna Peiponen veti joukkoa puolimatkaan, mutta pian sen jälkeen maratoonari Hanna Lindholm nykäisi ja voitti ajalla 33.40,24. Peiponen oli toinen ajalla 33.46,94, mikä on hänen paras tuloksensa kolmeen vuoteen. 46-vuotias Laura Manninen juoksi neljänneksi ajalla 34.47,08. Katarina Skräddar oli viimeinen. Pisteet Ruotsille 13 – 9.

Peiponen: Minulle oli yllätys, että ruotsalainen [Lindholm] lähti vetämään niin kovaa. Yritin hampaat irvessä roikkua siinä mukana, mutta en pysynyt perässä.

M 110 m aj:

Elmo Lakka voitti erinomaisella ajalla 13,56. Ruotsin Jonathan Holm lähti hyvin ja johti kaksi ensimmäistä aitaväliä, mutta kompuroi sen jälkeen usealla aidalla ja jäi viimeiseksi. Valtteri Kalliokulju oli neljäs 0,01 sekuntia ennen Ilari Mannista, jonka rytmiä viereisen radan Holmin törmäily sekoitti. Pisteet Suomelle 12 – 10.

Lakka: Lähtö oli hyvä ja kiva kun sain pari aitaa juosta pientä kisaa. Sen jälkeen pääsin rennosti vetämään ja tulin maaliin kädet levällään.

M 3-loikka:

Viime vuodesta yli metrin kehittynyt Ruotsin Jesper Hellström paransi ennätystään ensin 16,62:een ja sen jälkeen 16,71:een. Neljä edellistä maaottelua voittanut Simo Lipsanen oli nyt toinen tuloksella 16,42. Topias Koukkula oli kolmas hypättyään 15,82 ja Arttu Tyystjärvi viides tuloksella 15,46. Pisteet tasan 11 – 11.

M Kuula:

22-vuotiaiden EM-kilpailuiden kolmonen Ruotsin Wictor Petersson pukkasi omalle kymmenluvulleen voittotuloksella 20,19. Arttu Kangas onnistui estämään Ruotsin kolmoisvoiton sijoittuen kolmanneksi tuloksella 18,49. Ensikertalainen Nico Oksanen oli viides ja Tomas Söderlund kuudes. Pisteet Ruotsille 15 – 7.

Kangas: Jäi harmittamaan, kun toinen sija jäi niin lähelle. Tuntuma oli hyvä. Paras mitä on ollut Kalevan kisojen jälkeen.

Oksanen: En jäänyt kuin 40 senttiä ennätyksestä, mutta jotenkin vaan oli järkyttävän huonoja työntöjä. Ehkä se meni vaan yliyrittämiseksi.

N 400 m:

Ruotsalaiset kaartoivat loppusuoralle ylivoimaisessa kolmoisjohdossa, mutta Jeanine Nygård kiri Ruotsin Moa Hjelmerin jälkeen toiseksi uudella ennätyksellään 54,79. Eveliina Määttänen ja Ida Ravaska eivät aivan ehtineet tavoittaa kahta muuta ruotsalaista. Ravaska paransi ennätyksekseen 55,19. Pisteet Ruotsille 14 – 8.

M 5000 m:

Ruotsalaiset pudottivat viimeisenkin suomalaisen Hannu Granbergin jo kolmeen kilometriin mennessä. Tuore 1500 metrin Ruotsin ennätysmies Kalle Berglund kiri viimeisen 800 metriä tasan kahteen minuuttiin ja paransi ennätystään yli 50 sekuntia 13.54,52:een. Miika Tenhunen oli neljäs ennätyksellään 14.48,15. Martti Siikaluoma joutui jo polvistumaan radan pintaan, mutta jaksoi maaliin. Pisteet Ruotsille 16 – 6.

M Moukari:

Suomalaiset heittivät yhteensä 11 heittoa pidemmälle kuin paraskaan ruotsalainen. Henri Liipola voitti kolmannen kierroksen heitollaan 72,11. Aaron Kangas moukaroi 71,56 ja Aleksi Jaakkola 70,54. Kolmoisvoitto Suomeen maksimipistein 16 – 6 ja mörssärit lähtivät Suomen lipun kanssa kunniakierrokselle.

Moukarikolmikko juhli voittoa kunniakierroksella, jonka aikana he huudattivat yleisöä ensin takasuoralla ja uudelleen etusuoralla.

– Naurettiin tuossa televisiohaastattelussa, että joka miehellä oli syke 190, Jaakkola sanoi ja lisäsi, että heittämisestä se ei tullut.

– Kisa oli henkisesti vaativa, kunniakierros fyysisesti.

Samaa mieltä oli myös Liipola.

– Tuo on pisin matka, mitä olen tänä vuonna juossut.

Jaakkola astui kisan pisimmän heittonsa yli, Kankaan mukaan omat heitot olivat “ihan jees”.

– Tärkeintä tässä kilpailussa oli kolmoisvoitto, Kangas sanoi.

N 3000 m ej:

Camilla Richardsson johti lähdöstä maaliin ja voitti ajalla 9.55,64. Janica Rauma seurasi 2000 metriin asti ja juoksi sen jälkeen oman juoksunsa varmistaen Suomen kaksoisvoiton ajalla 9.59,94. Viimeisellä kierroksella Rauma oli 1½ sekuntia Richardssonia nopeampi. Sofie Lövdahl jäi viimeiseksi. Pisteet Suomelle 13 – 9.

Richardsson: Sovittiin, että Janica vetää kunnes vauhti putoaa. Raja oli 80 sekunnin kierros. Sitten Jukka [Keskisalo] huusi 81 ja sen jälkeen minä menin kärkeen.

M 400 m:

Viime talvena Ruotsin kansalaisuuden saanut Tanskan ennätysmies Nick Ekelund-Arenander voitti ajalla 47,27 ja ennätyksensä 47,43 juossut Anton Sigurdsson nousi viime metreillä toiseksi. Eljas Aalto ja Tomas Back taistelivat uusiin ennätyksiinsä ja rikkoivat kumpikin kauden kotimaisen kärkiajan tuloksin 47,58 ja 47,64. Ville Aarnivalakin onnistui lyömään yhden ruotsalaisista. Pisteet Ruotsille 13 – 9.

Aalto: Sovittiin ennen kisaa, että nyt ei jätetä mitään varastoon. Tämä oli minulle kauden viimeinen henkilökohtainen 400 metrin kilpailu. Se oli oikeastaan aika samanlainen juoksu kuin Kalevan kisoissa, nyt oli vaan paremmat olosuhteet.

Back: Tämä oli iso helpotus. Tässä on tuntunut jo pidempään, että tällainen aika on mahdollista. Nyt oli hyvä vastus ja olosuhteet. Se tuntui itse asiassa aika helpolta.

N 1500 m:

Ruotsinsuomalainen tuore Superliigan voittaja Yolanda Ngarambe oli loppusuoralla vahvin hyvällä ajalla 4.10,20. Sara Kuivisto avasi kirin 200 metriä ennen maalia ja johti loppusuoralle tultaessa. Hänen aikansa oli 4.10,85. Vasta 18-vuotias Nathalie Blomqvist kiri neljänneksi ajalla 4.15,23. Blomqvist paransi ennätystään 7,64 sekuntia! Reetta Joronen erehtyi hänelle liian kovaan alkuvauhtiin. Pisteet Ruotsille 13 – 9.

M 4×100 m:

Konsta Alatupa, Roope Saarinen ja Tuukka Huuskola vaihtoivat varmasti ja toivat viestikapulan Samuel Purolalle hivenen ennen Ruotsia. Purola lisäsi etumatkaa ja toi Suomen viestivoittoon ajalla 39,82. Pisteet Suomelle 5 – 2.

N 4×100 m:

Tyttöjen maajoukkuejuoksija Johanna Kylmänen jäi avausosuudella hieman ruotsinsuomalaisesta Lisa Liljasta, mutta Lotta Kemppinen ja Anniina Kortetmaa ajoivat eron Ruotsiin kiinni ja ankkuriosuudella Hanna-Maari Latvala juoksi rennosti ja voimakkaasti viestivoittoon ajalla 44,48. Pisteet Suomelle 5 – 2.

M Seiväs:

Kaksoisvoitto Ruotsin tähtihyppääjille. Hallitseva Euroopan mestari Armand Duplantis ylitti KUUSI METRIÄ ja tämänvuotinen Euroopan hallimestaruuskilpailuiden kolmonen Melker Svärd Jacobsson oli toinen. Ensikertalainen Mikko Paavola oli paras suomalainen ylitettyään viimeisellä yrityksellään 531. Tomas Wecksten ja Tommi Holttinen löivät hekin kolmannen ruotsalaisen tuloksella 519. Pisteet Ruotsille 13 – 9.

M 800 m:

Suomen trio juoksi taktisesti täydellisen kilpailun ja voitti tämän lajin pistein 12 – 10. Markus Teijula uhrautui toiselle kierrokselle lähdettäessä ulkosiipeen ja esti ruotsalaisia parantamasta asemiaan. 300 metriä ennen maalia Teijula itse lähti täyteen kiriin ja 150 metriä ennen maalia päästi Ville Lampisen ohitseen. Viimeisillä kymmenillä metreillä Erik Martinsson nousi voittoon ajalla 1.51,84, mutta Lampinen, Joonas Rinne ja Teijula löivät kaksi muuta ruotsalaista muutaman sadasosasekunnin erolla.

N Kiekko:

Salla Sipponen sinkautti kaksi mahtiheittoa 57,35 ja 57,07 ja saavutti lajivoiton ennen ennätyksensä 56,40 heittänyttä Ruotsin Fanny Roosia. Sanna Kämäräinen nousi neljänneksi viimeisen kierroksen heitollaan 53,13. Kymmenen vuoden tauon jälkeen maajoukkueeseen palannut Lotta-Kaisa Eliander oli tasaisen kilpailun kuudes tuloksella 52,38. Pisteet tasan 11 – 11.

N Pituus:

Taika Koilahti voitti kilpailun, missä tuulen suunta vaihteli tuon tuosta. Koilahden pisin hyppy kantoi 618 ja toiseksi pisin 615. Ensikertalainen Sini Sanaslahti oli kolmas tuloksella 607 ja Anne-Mari Lehtiö viides tuloksella 594. Ruotsilla oli huonoa onnea. Tilde Johansson loukkasi jalkansa avaushyppynsä 618 jälkeen ja Erika Kinsey toisen kierroksen tasan kuuden metrin hyppynsä jälkeen. Viimeiseksi jäänyt Kaiza Karlén hyppäsi kenties kilpailun pisimmän hypyn, joka oli kuitenkin yliastuttu. Pisteet Suomelle 13 – 9.

YHTEYSTIEDOT:

Victoria Media / Kerttu Vali Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka Puh/SMS: 0405563129 email: urheilu(@)victoriamedia.fi Gmail: urheiluparkki(@)gmail.com

URHEILUPARKKI SOMESSA!!