Kansainvälinen Paralympiakomitea IPC on julkaissut neutraalien urheilijoiden kriteerit Pariisin paralympialaisissa 2024. Ukrainan sotaa aktiivisesti tukeneet urheilijat tai tukihenkilöt eivät ole oikeutettuja osallistumaan paralympialaisiin.

Syksyllä 2023 Bahrainissa pidetyssä IPC:n yleiskokouksessa jäsenistö hyväksyi esityksen venäläisten ja valkovenäläisten neutraaleiden urheilijoiden osallistumisesta Pariisin vuoden 2024 paralympialaisiin.

Pohjoismaat yrittivät tuolloin yhdessä monen muun maan kanssa pitää voimassa aiemman päätöksen Venäjän ja Valko-Venäjän sulkemisesta pois Pariisin kisoista.

Pitkän valmistelun jälkeen IPC on vihdoin julkaissut neutraalien urheilijoiden (neutral paralympic athletes, NPA) kriteerit.

Tiukat ehdot tarkoittavat, että urheilijoiden taustat tarkastetaan IPC:n nimittämän ulkopuolisen elimen toimesta. Ukrainan sotaa aktiivisesti tukeneet urheilijat tai tukihenkilöt eivät ole oikeutettuja paralympialaisiin, eivätkä myöskään ne, joilla on sopimus Venäjän tai Valko-Venäjän armeijan tai kansallisten turvallisuusviranomaisten kanssa.

Neutraalit urheilijat tulevat kilpailemaan Pariisissa NPA-lipun alla. NPA-urheilijat eivät näy mitalitaulukossa eivätkä pääse avajaisiin tai päättäjäisiin.

Venäjän ja Valko-Venäjän kansallisliput sekä muut kansalliset symbolit, mukaan lukien armeijaan liittyvät symbolit, ovat ehdottomasti kiellettyjä kaikkien paralympiakisoihin liittyvien paikkojen läheisyydessä. Venäjän ja Valko-Venäjän kansallislauluja ei soiteta.

Jos neutraali urheilija voittaa paralympiakullan, soitetaan paralympiahymni.

– Olemme olleet yhdessä muiden pohjoismaiden kanssa erittäin aktiivisia kansainvälisessä vaikuttamisessa. Viime syksynä tehty päätös osoitti, että Eurooppa on aika yksin kyseenalaistamassa sotaa – eivätkä edes kaikki Euroopan maat ole rauhan puolella, toteaa Paralympiakomitean pääsihteeri Riikka Juntunen IPCn julkaisemien kriteerien jälkeen, ja jatkaa:

– Tässä vaiheessa yritämmekin Pohjoismaista käsin vaikuttaa niihin asioihin, joihin on mahdollista vaikuttaa, ja siksi nyt tehty päätös neutraalien urheilijoiden kriteereistä on sellainen, johon otimme yhdessä kantaa. Tämä ei ollut torjuntavoitto, mutta paras mahdollinen ratkaistu tähän hetkeen.

 

Euroopan Paralympiakomitea EPC:n ylimääräinen yleiskokous järjestetään perjantaina 8.3. Latvian Riikassa. Kokoukseen osallistuvat Suomen Paralympiakomitean puheenjohtaja Sari Rautio ja pääsihteeri Riikka Juntunen.