813e7b8b76d33813efa3e68a5840e2a3

Ylen kisatiimissä ovat mukana mm. Tapio Suominen, Laura Arffman, Petra Manner ja Jussi Eskola.

Lontoon yleisurheilun MM-kisoissa nähdään jättiläisten jäähyväiset

Maailman yleisurheilun eliitti kisaa 4.-13. elokuuta Lontoossa maailmanmestaruuksista. Kisojen näyttämönä on viiden vuoden takaisten Lontoon olympialaisten olympiastadion.
Maailman parhaiden joukossa kaksi on huomioarvoltaan ylitse muiden – Jamaikan Usain Bolt ja Ison-Britannian Mo Farah.

Usain Bolt on ilmoittanut jo hyvissä ajoin, että Lontoon kisat ovat hänen uransa viimeiset arvokisat. Mo Farah ei vastaavaa ilmoitusta ole tehnyt, mutta vahvat spekulaatiot ovat viemässä kestävyysjuoksun kuningasta tulevaisuudessa arvokisoista rahakkaiden maratonien puolelle. Varmuudella Farah esiintyy viimeistä kertaa kotiyleisön edessä arvokisoissa.

Farah nousi englantilaisten urheilufanien suosikiksi voitettuaan Lontoon olympialaisissa 5000 ja 10 000 metrin kisat. Neljä vuotta myöhemmin Farah voitti samat matkat Rio de Janeirossa ja nousi Suomen Lasse Virénin rinnalle vasta toiseksi juoksijaksi, joka on voittanut 5000 ja 10 000 metriä peräkkäisissä olympialaisissa. MM-kisoissa Farah oli lyömätön 2015 Pekingissä ja 2013 Moskovassa. Vuoden 2011 Daegun kisoista tuliaisina oli kulta ja hopea. Elokuussa Farah hakee kotiyleisön edessä jatkoa sankaritarinalleen.

Yleisurheilun historiassa Usain Bolt on vailla vertailukohtaa paitsi saavutuksiensa niin ennen kaikkea tähtivoimansa puolesta. Bolt aloitti MM-kisojen mitalien rohmuamisen vuonna 2007 Osakassa, josta saldona oli vielä kaksi hopeaa. Sen jälkeisistä neljistä MM-kisoista Bolt saalistikin sitten yhteensä 11 kultamitalia. Vuonna 2009 Berliinissä, 2013 Moskovassa ja 2015 Pekingissä Bolt vei täyden potin 100, 200 ja 4 X 100 metrillä. Daegussa vuonna 2011 Bolt joutui tyytymään 200 ja 4 X 100 metrin kultaan, kun varaslähtö pilasi legendan 100 metrin kisan. Kolmista olympialaisista Boltin palkintokaapista löytyy kahdeksan kultaista muistoa.

Bolt on dominoinut yleisurheilustadioneita persoonallaan ensimmäisistä kultakisoistaan eli Pekingin 2008 olympialaisista lähtien. Boltin maneerit kameran edessä ja kilpailujen jälkeiset jousipyssy-tuuletukset tunnetaan kaikkialla maailmassa. Koskaan aiemmin ei yhdenkään yleisurheilijan persoona ole ollut yhtä universaalisti tunnettu ja pidetty. Kesän 2016 Rion olympialaisten yleisurheilukisoissa katsomot ammottivat enimmäkseen tyhjyyttään – poikkeuksena ne hetket, kun Bolt oli radalla. Jamaikalaisen voitontuuletusten jälkeen katsomot sitten jälleen tyhjenivät, kun Boltin karisma ei enää täyttänyt stadionia.

Lontoossa ei ole pelkoa tyhjistä katsomoista, sillä kisasessiot ovat jo pääosin myyty loppuun. Lipunmyynnin ovat varmistaneet paitsi Farahin ja Boltin jäähyväiset, myös englantilaisen yleisurheiluyleisön tunnettu asiantuntevuus ja innostus. Yleisesti arvioidaankin, että vain Suomesta löytyy yhtä asiantunteva ja urheilijoita arvostava yleisurheiluyleisö.

Suomalaisodotukset korkealla

Lontoon asiantunteva ja arvostava ilmapiiri auttanee suomalaisiakin maailman huippujen tason tavoittelussa.

Huippulaadukkaan kotimaisen yleisurheilukesän 2016 jälkeen suomalaisodutukset ovat korkealla. Viime kesänä etenkin suomalaisnuoret ottivat lupaavia askeleita kohti huippua. Oskari Mörö aiheutti sensaation selviämällä Amsterdamissa 400 metrin aitojen finaaliin, Wilma Murto paranteli jatkuvasti ennätyksiään, Kristiina Mäkelä ja David Söderg kisasivat Riossa finaalissa. Suomalaisten miesten keihäskausi tosin oli pettymys, mutta siitäkin irtosi Amsterdamin EM-kisoista mitali.

Talven 2017 hallikausi on selvää jatkoa viime kauden nuorten esiinmarssille. Uusimpana nimenä potentiaalisten arvokisafinalistien joukkoon nousi talvella halli-Suomen ennätyksen rikkonut Simo Lipsanen. Odotukset ovat vain kasvaneet, sillä Kuortaneen Eliittikisassa Lipsanen hyppäsi jo vain seitsemän sentin päähän ulkoratojen Suomen ennätyksestä. Kunhan askelmerkki osuu kohdalleen, yleisurheilun vanhin SE kirjataan nuoren loikkasankarin nimiin. Keihäässä Tero Pitkämäki on jo aloittanut kautensa lupaavasti, vaikka alkukautta ovatkin hallinneet saksalaisheittäjät.

Kisalähetystä lähes 70 tuntia!

Yle Urheilu tuottaa MM-Lontoosta vajaat 70 tuntia suoraa lähetystä tv:ssä, radiossa ja Areenassa. Tv:ssä kisakanavana on Yle TV2 ja radion puolella tunnelmat välittää Yle Puhe.

Television puolella selostuksesta vastaavat Jussi Eskola ja Tapio Suominen. Asiantuntijana toimii Jarkko Finni. Kisasuoritusten jälkeisistä urheilijahaastatteluista vastaa Petra Manner. Muissa toimittajatehtävissä toimivat Laura Arffman, Kimmo Porttila, Petri Sjöblom, Sami Laine ja Teemu Tammilehto.

Radiossa selostusvastuun kantavat Jarmo Lehtinen ja Johannes Oikarinen. Asiantuntijana jatkaa tuttuun tapaan Tuomas Raja. Radion haastattelijana toimii Nina Vanhatalo.

Ylen tuotannon ohjaajana toimii 2012 Lontoon olympialaisten avajaisten ohjauksesta arvostetulla Bafta-palkinnolla palkittu Tapani Parm.

Yleisurheilun MM-kisat Ylen kanavilla 4.-13.8.2017