4a13b177-282e-42ef-b191-eca6c95c1a86-w_960

Euroopan mestari Vesa-Pekka Lehtomäki. Kuvaaja Miia Rastas.

Suomea edustava Vesa-Pekka Lehtomäki on voittanut 23.-25.2.2018 Italian Millegrobbessa järjestetyissä koiravaljakkourheilun EM-kilpailussa kahdeksan koiran valjakkoajon kultaa. Kolmen ajopäivän yhteisaika oli 1:28:18,5 ja V-P jätti hopealle jääneen saksalaisen Alexandra Kathanin yli kahden minuutin päähän. Pronssia sai Itävallan Manuel Kempf.

Kymen Vetokoiraseuraa edustava muhniemeläinen Lehtomäki on kokenut valjakkourheilija, jolla on palkintokaapissa useita kansainvälisiä mestaruuksia. Ensimmäisen Suomen mestaruuden V-P vei jo vuonna 1984.

Kahdeksan koiran valjakkoajossa koiravaljakko kiertää määrättyä rataa, pyrkien maaliin mahdollisimman nopeasti. Lehtomäki oli Italiassa osana Suomen Valjakkourheilijoiden liiton maajoukkuetta, johon kuuluu hänen lisäkseen kymmenen muuta urheilijaa. Valjakkoajon lisäksi viikonlopun aikana ratkottiin myös koirahiihdon EM-tittelit. Maajoukkueen johtajana toimi Ari Rastas.

Koiravaljakkourheilu on kasvava laji, jossa kilpaillaan eri luokissa sekä lumella, että sulan maan lajeissa. Suomessa lajin kattojärjestönä toimii Olympiakomitean jäsen Suomen Valjakkourheilijoiden liitto.