Presidentti Tarja Halonen Kuvalähde: Twitter

Naisten osuus urheilujärjestöjen luottamusjohdossa on pysynyt samoissa luvuissa viimeiset parikymmentä vuotta. Olympialajien lajiliittojen hallitusten puheenjohtajista naisia on 14 prosenttia, hallitusten ja lajiliittojen jäsenistä alle kolmasosa. Naisten euro urheilussa on kolme senttiä. Lähes 40 prosenttia aikuisten maajoukkuetasolla kilpailevista urheilijoista on kokenut seksuaalista häirintää viiden viime vuoden aikana, naiset selvästi miehiä enemmän. Näihin urheilun sitkeisiin ongelmiin tartuttiin Naisjärjestöjen Keskusliiton, Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hankkeen, Helsingin kaupungin ja Yle Urheilun järjestämässä Tehdään enemmän, tehdään paremmin -webinaarissa tiistaina 16. helmikuuta.

Naisjärjestöjen Keskusliiton ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -foorumin puheenjohtaja, presidentti Tarja Halonen korosti urheilun johdon roolia tasa-arvotyössä. ”Haastan urheilujärjestöjen johdon sitoutumaan tasa-arvopolitiikkaan ja tekemään konkreettisia tasa-arvotekoja naisten johtajuuden lisäämiseksi urheilussa”, presidentti painottaa.

”Urheiluliikkeen johdon on sitouduttava kokonaisvaltaisesti sukupuolten tasa-arvoon sekä rakenteiden ja johtamistapojen muutokseen. Urheilujärjestöillä tulee olla rohkeutta tehdä jatkuvia tasa-arvotekoja ja lisätä moninaisuutta”, sanoo Naisjärjestöjen Keskusliiton pääsihteeri Terhi Heinilä.

Tasa-arvotekoihin sitoutuivat tilaisuudessa puhuneet tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko ja tasa-arvoministeri Thomas Blomqvist. Ministeri Saarikko lupasi, että valtion rahalla tehtävissä liikuntapaikkarakentamisessa tullaan priorisoimaan tasa-arvon toteutumista entistä paremmin. Ministeri Blomqvist lupasi puuttua osaltaan naisurheilijoiden epätasa-arvoiseen palkkaukseen ja kutsua urheilujärjestöjen johdon pyöreän pöydän keskusteluun seksuaalisesta häirinnästä. Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet muistutti Naisjärjestöjen Keskusliiton 10 tasa-arvotekoa kuntiin -kampanjasta, joista yksi teko haastaa urheilun tilojen ja avustusten tasa-arvoiseen jakoon.

Yle Urheilun päällikkö Joose Palonen lupasi, että Yle Urheilussa jatketaan tasa-arvotekojen tekemistä jokaisessa valinnassa ja ratkaisussa. Helsingin kaupungin apulaispormestari Nasima Razmyar nosti esiin kuntien roolin seurojen kanssa tehtävän yhteistyön suhteen ja eritaustaisten tyttöjen osallistumisen vahvistamisen seuratoimintaan.

Suomen Paralympiakomitean pääsihteeri Riikka Juntunen lupasi, että Paralympiakomitean huippu-urheilun viestinnässä huomioidaan sukupuolten tasapuolinen edustus. Suomen Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande julkisti suomalaisen jalkapallon strategian, jossa naisten ja tyttöjen osallistumista lisätään kaikilla tasoilla ja tyttöjen urheilun kehityspäällikön rekrytoinnin. Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela lupasi osaltaan lisätä kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n huomiota resurssien jaossa naisten jääkiekkoon. Suomen Voimisteluliiton puheenjohtaja Kaisa Vikkula nosti esiin liiton roolin tyttöjen ja naisten johtajakoulutuksessa ja piti keskeisenä nollatoleranssia seksuaaliseen häirintään ja muuhun epäasialliseen käytökseen seuratoiminnassa.

Tasa-arvotekoihin sitoutuivat myös Suomen Olympiakomitean varapuheenjohtaja Susanna Rahkamo, Suomen Ampumahiihtoliiton puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki, Euroopan olympiakomiteoiden EU-toimiston varajohtaja Heidi Pekkola, Eurooppalaiset urheilujärjestöt ENGSO:n kunniapuheenjohtaja Birgitta Kervinen ja ihmisoikeuksien asiantuntija Mina Mojtahedi, Ihmisoikeusliitto.

Tuleviksi tavoitteiksi nimettiin myös mm. naisten jääkiekon kansallisen liigan muuttaminen pelaajille maksuttomaksi ja ammattimaisen pelaamisen mahdollistaminen naisten jalkapallon kansallisen liigan seuroissa.

Yhteistyössä mukana oli opetus- ja kulttuuriministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, tasa-arvoasiain neuvottelukunta, Suomen Olympiakomitea, Suomen Paralympiakomitea, Suomen Voimisteluliitto, Monaliiku, Työväen Urheiluliitto, LiikunNaiset, Naiset vaikuttajina liikunnan pelikentillä -hanke, Johtaa kuin Nainen -hanke.

Tilaisuus perustui opetus- ja kulttuuriministerin jakamaan vuoden 2019 urheilun ja liikunnan Piikkarit-pääpalkintoon. Kuvia tilaisuudesta katsottavissa täältä. Tallenne tilaisuudesta katsottavissa täältä.