Suomen urheilun eettinen keskus SUEK teki viime vuonna Suomessa ja ulkomailla kaikkiaan lähes 2600 dopingtestiä, joista 2439 oli SUEKin kansallisen testausohjelman testejä. Määrä on vuotuisen tavoitteen mukainen huolimatta poikkeuksellisesta, koronan mullistamasta urheiluvuodesta.

SUEKin viime vuonna tekemistä 2599 dopingtestistä 2439 kuului kansalliseen testausohjelmaan. Näiden varsinaisten dopingtestinäytteiden lisäksi SUEK otti suunnitelman mukaisesti 343 verinäytettä Urheilijan biologinen passi -järjestelmää varten.

Koronapandemia teki urheiluvuodesta 2020 poikkeuksellisen haastavan dopingtestauksen näkökulmasta. Testaustavoitteen saavuttaminen pandemiasta huolimatta edellytti SUEKilta testauskäytäntöjen muuttamista.

– Dopingtestauksen toteuttaminen vaati testauskäytäntöjen muuttamista huomioiden covid-19-pandemiaa koskevat viranomaisohjeet sekä Maailman antidopingtoimisto WADAn ohjeistuksen. Haasteellisesta vuodesta huolimatta kansallinen testausohjelma toteutui suunnitellusti ja olemme siihen hyvin tyytyväisiä. Toiminnan jatkumisen pandemian aikana mahdollisti testaushenkilöstön koulutus sekä aktiivinen tiedottaminen urheilijoille ja urheilutoimijoille testauksen muutoksista, SUEKin testauspäällikkö Katja Huotari sanoo.

Testauksen määrällisen tavoitteen saavuttamisen lisäksi SUEK voi olla tyytyväinen testaustilanteiden onnistumiseen käytäntöjen muutoksesta huolimatta. Aiemmin julkaistun SUEKin urheilijakyselyn mukaan suomalaisurheilijat luottavat SUEKin toimintaan ja testauksen jatkumiseen myös pandemian aikana. Urheilijat antoivat myönteistä palautetta erityisesti testaajien asenteesta ja ammattitaidosta ja kokivat testaustapahtuman turvalliseksi.

– Testaustoiminnassa olemme kaikin tavoin pyrkineet varmistamaan sekä urheilijoiden että testaushenkilöstön terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät asiat. Arvostamme urheilijoiden ja urheilutoimijoiden hyvää yhteistyötä pandemia-aikana. Turvallista testausta on mahdollista järjestää vain, jos yhteistyö sujuu, testauspäällikkö Huotari korostaa.

Dopingtestitilasto 2020

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:n kansallisen testausohjelman piirissä tekemät virtsa- ja veritestit vuonna 2020.

 Laji Yhteensä
Amerikkalainen jalkapallo 100
Ampumahiihto 56
Fitness 79
Jalkapallo 160
Jääkiekko 191
Koripallo 91
Käsipallo 81
Lentopallo 73
Maantiepyöräily 39
Maastohiihto 162
Nyrkkeily 31
Paini 66
Painonnosto 63
Pesäpallo 24
Pikaluistelu 35
Ratamelonta 43
Salibandy 85
Soutu 31
Suunnistus 38
Telinevoimistelu 25
Triathlon 37
Uinti 57
Vammaisurheilu 38
Vapaaottelu 20
Voimanosto 111
Voimapunnerrus 21
Yhdistetty 34
Yleisurheilu 254
Yhteensä 2045
Muut joukkuelajit 75
Muut yksilölajit 319
Kaikki yhteensä 2439

Muut joukkuelajit:

Beach Volley, e-urheilu, Futsal, Joukkuevoimistelu, Jääpallo, Muodostelmaluistelu, Ringette, Rugby, Uppopallo ja Vesipallo

Muut yksilölajit:

Aerobic (FISAF), Aikuisurheilu, Alppihiihto, Ammunta, Biljardi, Enduro, Esteratsastus, Freestyle,

Golf, Hiihtosuunnistus, ITF-Taekwondo, Jousiammunta, Judo, Kahvakuula, Karate, Karting,

Keilailu, Kenttäratsastus, Kilpa-aerobic,  Kouluratsastus, Kädenvääntö,  Leuanveto, Lumilautailu,

Maastopyöräily/Maastoajo, Miekkailu, Motocross, Muaythai, Mäkihyppy, Nykyaikainen 5-ottelu,

Potkunyrkkeily, Purjehdus, Pyöräsuunnistus, Pöytätennis, Ralli, Ratapyöräily, Rytminen voimistelu,

Speedway, Squash, Sulkapallo, Suomen Vahvin, Taekwondo (Ottelut), Taitoluistelu, Tanssi, Tennis, Trial, Uimahypyt ja Voimalajit

Yhteenveto

SUEK teki vuonna 2020 dopingtestejä Suomessa ja ulkomailla yhteensä 2599 (2982) kappaletta. Testeistä 2439 (2725) oli SUEKin kansallisen testausohjelman testejä, ja näistä 88 (343) oli veritestejä. Lisäksi SUEK otti osana kansallista Urheilijan biologista passia 343 (365) verinäytettä.

2020 SUEK kansallinen

lajiliitto

Kansainvälinen lajiliitto tai WADA Testejä yhteensä
Kilpailun ulkopuoliset testit 1395 0 67 1462
Kilpailutestit 1044 6 87 1137
Testejä yhteensä 2439 6 154 2599

Dopingrikkomukset

Dopingrikkomuksia SUEKin kansallisessa dopingtestausohjelmassa oli seitsemän. Lisäksi neljän tapauksen käsittely on kesken.

Laji Kielletty aine tai muu dopingrikkomus Seuraamus
Amerikkalainen jalkapallo anaboliset aineet 4 vuoden toimintakielto
Amerikkalainen jalkapallo kannabinoidit 3 kuukauden toimintakielto
Biljardi piristeet 3 kuukauden toimintakielto
Fitness anaboliset aineet 4 vuoden toimintakielto
Fitness kieltäytyminen 4 vuoden toimintakielto
Fitness kieltäytyminen 4 vuoden toimintakielto
Yleisurheilu piristeet 3 kuukauden toimintakielto