Antti Sahlström, Inka Henelius ja Sami Laine

Olympialaiset ovat maailman suurin urheilujuhla ja monelle urheilijalle uran suurin unelma. Tokion kauan odotetut olympialaiset näkyvät ja kuuluvat Ylen kanavilla ja palveluissa heinä–elokuussa laajasti. Kisatapahtumia ja uutisia voi seurata Yle TV1:ssä ja Yle TV2:ssa, Yle Puheessa, Yle Areenassa, Ylen verkkosivuilla ja uudistuneessa Yle-sovelluksessa.

Koronan takia vuodella siirretyt kesäolympialaiset alkavat avajaisilla perjantaina 23. heinäkuuta ja päättyvät sunnuntaina 8. elokuuta. Kisapäiviin mahtuu runsaasti lajeja, joita voi seurata liki kellon ympäri Ylen kanavilla. Suomalaisten suoritukset ovat tarkassa seurannassa, mutta tarjolla ovat myös suurimpien lajien tähtihetket ja harvinaisemmat herkut.

“Olympialaiset ovat ainutkertainen elämys ja monille urheilijoille uran suurin hetki. Vaikka kisoja on siirretty eikä niiden järjestäminen ole vieläkään helppoa, Tokion kisat toivottavasti tarjoavat suurten ja pienten lajien urheilijoille mahdollisuuden näyttää taitojaan koko maailmalle”, sanoo Yle Urheilun päällikkö ja olympialaisten päätuottaja Joose Palonen.

Yle tarjoaa Tokion kisojen draaman suomalaisille räätälöidyllä tavalla niin perinteisillä kanavilla kuin verkkopalveluissa. Laajaa kattausta voi seurata kaikissa välineissä, oli sitten kotisohvalla, työmatkalla tai mökkilaiturilla.

Yleisurheilu valtaa Yle TV1-kanavan

Ylen tiimi on paikalla niin Pasilan upealla studiolla kuin Tokion kisapaikoillakin ja välittää kotikatsomoihin aamusta iltaan tietoa ja tunnelmaa.

Tokiossa ollaan kuusi tuntia ajassa edellä, joten kisatapahtumat alkavat jo aamuyöllä Suomen aikaa. Yle välittää tapahtumat suorina lähetyksinä siihen saakka, kunnes tapahtumat ovat Tokiossa ohi. Päivän tärkeimpiä kisoja ja kiinnostavimpia lajeja voi seurata koosteina Yle TV2:ssa kello 19.00 saakka ja jälleen kello 21.00 jälkeen. Tokion yleisurheilulähetykset näkyvät kokonaisuudessaan Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa, kaikki muut lajit Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Yle Puheessa kuullaan jokaisena kisapäivänä suoria selostuksia Tokion kisoista, ja seurataan aamusta iltaan tapahtumia. Yleisurheilun, uinnin ja muiden kiinnostavien kisaselostusten lisäksi olympiaradion uutiskertaukset pitävät kuulijat kartalla kisojen tapahtumista.

Yle Areenassa katsoja voi valita parhaimmillaan viidestä yhtäaikaisesta kisalähetyksestä itselleen kiinnostavimman.

Yle.fi ja Yle-sovellus vievät kisojen parhaille paikoille

Yle-sovellus ja yle.fi ovat digitaalinen pääsylippu Tokion olympiakisojen vip-katsomoon. Yle Urheilun kattava kisasivusto imaisee mukaansa tapahtumien ytimeen ja vie yleisön suurtapahtuman tunnelmaan.

Suorien lähetysten ohessa kutkuttava Kisapähkinä heittää lukijoille olympiatason haasteen, Yle-sovelluksen kameralla voi osallistua kisahuumaan ja kannustaa omia suosikkejaan.

Kisasivuston avulla olympiafani pysyy koko ajan kärryillä kisojen tapahtumista ja suomalaisten suorituksista. Tarjolla ovat suorien lähetysten lisäksi tietenkin kisauutiset, puheenaiheet, kiinnostavimmat tarinat, laaja tulospalvelu ja runsas videotarjonta helposti tarjoiltuna.

Kokeneet selostajat ja viihdyttävät ruutukasvot

Pasilan studiolta tv-lähetyksiä vetävät tutut toimittajat Inka Henelius, Sami Laine ja Antti Sahlström. Yle Puheen taajuudella studiossa äänessä ovat rautaiset ammattilaiset Jouko Vuolle, Marko Miettinen ja Henri Pitkänen.

Selostuksista sekä radiossa että televisiossa vastaa Ylen kokenein kaarti ja rakastetuimmat äänet. Tv-lähetyksiä selostetaan myös ruotsiksi. Yleisurheilua selostavat Kimmo Porttila ja Simo Leinonen (tv) sekä Jarmo Lehtinen ja Johannes Oikarinen (radio). Radiossa selostajina kuullaan kisaviikoilla myös Pertti Tapolaa painissa, Mikko Hannulaa uinnissa sekä useampia eri lajeja selostamassa Toni Lönnroos, Jari Haapala, Matias Strozyk, Pasi Roimela ja Aleksi Nurminen.

Television ja Areenan puolella avajaisia selostavat Riku Salminen ja Riikka Smolander-Slotte. Päättäjäisissä äänessä ovat Riku Salminen ja Nina Vanhatalo. Selostajien joukkoon mahtuu monta tuttua ääntä, joiden joukossa ovat muun muassa golfissa Juha Valvio, kiipeilyssä Toni Hellinen, lentopallossa Kalle Pallonen ja Mikko Hannula, nyrkkeilyssä ja ammunnassa Christer Sarlin sekä jalkapallossa Matti Härkönen (naiset) ja Tero Kainulainen (miehet).

Suomessa olympialaisia näyttää Ylen lisäksi Discovery, jolla on yksinoikeudet uintiurheiluun ja koripalloon. Ylen lähetyksissä ja verkkopalvelussa kerrotaan toki myös näiden lajien lajien huippuhetkistä, ja Yle Puheella voi kuunnella uintiselostuksia sekä koripalloa.

Skeittarit ja karatekat mukaan olympiaperheeseen

Tokiossa mukaan kisaohjelmaan tulee kokonaan uusia tai palaavia olympialajeja. Rullalautailu, kiipeily, surffaus, karate ja softball/baseball (naiset/miehet) nähdään nyt olympia-areenoilla. Uusia kisamuotoja ovat muun muassa 3×3 koripallo sekä triathlonin joukkuekisa.

Paralympialaiset jatkavat urheilukesää

Tokion paralympialaiset alkavat muutama viikko olympialaisten päätyttyä. Avajaisseremonia on 24. elokuuta, ja seuraavan reilun viikon aikana riittää jännittäviä hetkiä muun muassa yleisurheilussa ja ratsastuksessa. Ratakelaajat ovat tunnetusti tuoneet mitaleita arvokisoista, ja Yle välittää paralympialaisten jännittävimmät ja parhaat hetket kotikatsomoihin sekä Yle Areenassa että Yle TV2-kanavalla.