20729620_10155540987818419_3841586248105172747_n

PyeongChangin talviolympialaisista lähes tuhat tuntia lähetystä Ylen kanavilla!

Yle välittää laajasti PyeongChangin talviolympialaisten ja paralympialaisten tapahtumat kanavillaan helmikuussa ja maaliskuussa 2018. Olympialaiset käynnistyvät virallisesti 9. helmikuuta ja päättäjäisiä juhlitaan 25. helmikuuta. Paralympialaiset alkavat 9. maaliskuuta. Yle TV2 on olympialaisten pääkanava televisiossa, ja lähetyksiä tulee myös TV1 -kanavalta. Lisäksi Yle Areenasta voi seurata parhaimmillaan viittä samanaikaista olympialähetystä. Yhteensä televisiossa ja Areenassa lähetystä tulee olympialaisista yli 650 tuntia. Myös yle.fi/urheilu ja teksti-tv seuraavat kattavasti kisojen tapahtumia; netissä on käytettävissä laaja kisaopas ja luettavissa tuoreimmat uutiset, tulokset ja taustat.

“Korean kisat ovat Yle Urheilulle vuoden 2018 suurin ja tärkein hanke, jossa lupaamme tarjota suomalaisille unohtumattomia elämyksiä lähetyksissämme”, sanoo olympialaisten päätuottaja Robert Portman.

Ylen kisatiimissä katsojia ja kuuntelijoita pitää ajantasalla kivenkova joukko tuttuja ammattilaisia. TV2-kanavan kisalähetyksiä juontavat Inka Henelius, Petra Manner ja Antti-Jussi Sipilä. Asiantuntijoina tv-lähetyksissä nähdään ja kuullaan muun muassa Kalle Palanderia (alppihiihto), Sami Jauhojärveä ja Jussi Piiraista (maastohiihto). Myös tutut huippunimet Laura Lepistö (taitoluistelu), Sanna-Leena Perunka (ampumahiihto) ja Virpi Sarasvuo (maastohiihto) ovat mukana Ylen olympialähetyksissä.

Korea tunnissa -lähetys kokoaa päivän huippuhetket

Aikaeroa Etelä-Koreaan on seitsemän tuntia. Ensimmäiset kisatapahtumat alkavat jo Suomen aikaa aamuyöllä, jolloin myös Ylen suorat lähetykset käynnistyvät. Suomalaisten suorituksia, kisatapahtumia ja lajeja seurataan tiukasti pitkin päivää suorissa lähetyksissä. Kisapäivän aikana myös koostelähetykset tuovat katsojille hyvässä paketissa päivän parhaita ja tärkeimpiä tapahtumia.

Illalla kello 18.00 alkaa Korea tunnissa -ohjelma, joka juontaja Kristiina Kekäläisen johdolla kokoaa kilpailupäivän huippuhetket yhteen tiiviisti, vauhdikkaasti ja monipuolisesti. Suora urheilushow tehdään studioyleisön edessä Pasilan kisastudiolla ja paikalle kutsutaan myös kiinnostavia nimiä urheilumaailmasta. Lupaamme näyttää PyeongChangin päivän huippuhetket: suomalaisten suoritukset, kommentit ja analyysit unohtamatta parhaita tarinoita, eksoottista korealaista kulttuuria tai kurkistuksia kulissien takaiseen elämään niin paikan päällä kuin Suomessa.

PyeongChangin olympialaiset ovat Ylelle ensimmäiset olympiakisat, joissa se ei ole enää ainoa mediaoikeuksien haltija. Olympialaiset näkyvät nyt kahden eri tv-yhtiön kanavilla ja Etelä-Koreasta Ylen sopimus mahdollistaa kaiken muun televisioinnin paitsi miesten jääkiekon. Leijonien otteluita seurataan kuitenkin Ylellä tarkasti, kaikki Suomen miesten ottelut ovat kuultavissa radiossa Yle Puheen taajuudella ja otteluita käsitellään myös kattavasti Ylen verkkosivuilla. Lisäksi naisten kiekkoturnauksen ottelut ovat katsottavissa tv:ssä ja Areenassa sekä kuultavissa Yle Puheella. Iltaisin kello 17.45 nähdään TV2:n kisalähetyksessä erityisesti jääkiekkoon keskittynyt osuus, jossa ruoditaan päivän otteluiden satoa. Asiantuntijoina naisten turnauksessa ovat Saara Niemi ja Tuula Puputti. Miesten jääkiekossa asiantuntijana Etelä-Koreassa nähdään Kai Suikkanen.

Olympiavoittaja ja maailmanmestari tutustuvat Koreaan

Hiihdon olympiavoittaja Sami Jauhojärvi ja alppihiihdon maailmanmestari Kalle Palander heittäytyvät tulevissa olympialähetyksissä korealaisen kulttuurin vietäviksi. Kaksikko avaa katsojille kilpailupaikkojen ulkopuolista, eksoottista Koreaa. Matkanjohtajan roolissa häärii Palander, joka väittää tuntevansa maisemat ja tavat alppihiihdon maailmancupkiertueelta. Tutuiksi tulevat niin korealainen ruoka, ihmiset, ympäristö kuin ihmeellinen selfiekulttuuri. Kommelluksilta tuskin vältytään kun tämä kaksikko ottaa Korean haltuunsa!

Radiossa Yle Puhe on jälleen olympiakanava

Yle Puhe on radion olympiakanava, lähetystä on luvassa noin 215 tuntia. Puheelta kuullaan kisalähetyksiä aamusta aina myöhäiseen iltapäivään. Tavoitteena on olla suorana siellä, missä suomalaissuoritukset tapahtuvat. Radiossa myös välitetään kaikki Leijonien ottelut. Olympialaisten lähetyksiä juontavat Jere Pehkonen, Mari Pekkanen, Marko Miettinen ja Jouko Vuolle. Selostajina kuullaan radiosta tuttuja selostajaääniä. Suomalaisten suoritusten lisäksi Yle Puhe pitää kuulijat ajan tasalla, miten eri lajeissa olympiamitalien metsästys etenee.

Ylen tietotaitoon ja osaamiseen luotetaan jälleen myös maastohiihdon kansainvälisen kilpailusignaalin tuotannossa. Hiihdon pääohjaaja Tapani Parm luonnehtii Korean kisamaastoja avoimiksi ja talvikisahistorian ensimmäisiä hiihdon iltakisoja kiinnostavaksi haasteeksi.
Tänä vuonna talviolympialaisiin tulee mukaan myös neljä uutta lajia: lumilautailussa big air, pikaluistelussa massalähtö, curlingissa mixed doubles ja alppihiihdon joukkuekisa.

Paralympialaiset kanavilla 9.-18. maaliskuuta

Kaksi viikkoa olympialaisten jälkeen ovat vuorossa PyeongChangin paralympialaiset.
Talviparalympialaisissa kilpaillaan kuudessa eri lajissa: alppihiihdossa, ampumahiihdossa, maastohiihdossa, kelkkajääkiekossa, lumilautailussa sekä pyörätuolicurlingissa.

Suomen joukkueeseen on toistaiseksi valittu maastohiihtäjät Ilkka Tuomisto ja Sini Pyy, alppihiihtäjä Santeri Kiiveri ja ehkä suurin mitalitoivomme, lumilautailija Matti Suur-Hamari.

Yle välittää kisoista suoria lähetyksiä ja koosteita TV2:ssa ja Yle Areenassa. Yhteensä lähetyksiä paralympialaisista tulee yli 70 tuntia. Paikan päältä Ylen toimittajat välttävät suomalaisten urheilijoiden tunnelmia. Kisat kuuluvat tietysti myös Urheiluradioissa sekä näkyvät nettisivuillamme ja sosiaalisessa mediassa.