2000px-pyeongchang-2018-winter-olympics

Suomalaiset seurasivat Pyeongchangin talviolympialaisia tiiviisti Ylen kanavilla. Televisiossa miljoonayleisön keräsivät perinteiset hiihtolajit. Areenassa olympiasisällöt saivat yli 12 miljoonaa käynnistystä. 

Yle lähetti olympialaisia Yle TV2-, Yle TV1-, Yle Puhe- ja Yle Vega -kanavilla sekä Yle Areenassa suomeksi ja ruotsiksi. Yhteensä olympialähetyksiä nähtiin televisiossa ja Yle Areenassa noin 650 tuntia. Yle Puheella kisalähetyksiä tehtiin noin 200 tuntia ja Yle Vegalla noin 25 tuntia. Ylen kaikki olympiatarjonta oli koottu ensimmäistä kertaa Yle Areenaan.

“Ilokseni voin todeta, että Yle on onnistunut erinomaisesti näiden olympialaisten välittämisessä kaikille suomalaisille. Tarjonnan laatu, nopeus ja sisällön kattavuus olivat erinomaisia. Loimme suomalaisille yhteisen kokemuksen”, sanoo olympialaisten päätuottaja Robert Portman

Miljoonan keskikatsojan määrä ylitettiin televisiossa kuusi kertaa. Keskikatsojamäärän perusteella Ylen suosituin tv-lähetys oli 25.2. maastohiihdon naisten 30 km yhteislähtökilpailu, jota seurasi 1 164 000 suomalaista. Seuraavaksi eniten katsojia sai maastohiihdon miesten 50 km yhteislähtökilpailu 1 080 000 katsojalla. Koko kisojen aikana tutut suosikit, kuten maasto- ja ampumahiihto keräsivät suurimmat televisioyleisöt.

Jaetuista kisojen esitysoikeuksista huolimatta yleisöt löysivät Ylen sisällöt hyvin. Naisten jääkiekko kiinnosti aikaisempia vuosia enemmän.

“Suomalaiset olivat ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa olympialaisia esitti Ylen lisäksi Discovery. Tämä toimi urheiluyleisöä palvelevalla tavalla positiivisena kirittäjänä, ja yhteistyö toimi muutenkin heidän suuntaansa hienosti,” kertoo Yle Urheilun päällikkö Panu Pokkinen.

Olympiasisällöille yli 12 miljoonaa käynnistystä Yle Areenassa

Ylen kaikki olympiatarjonta oli koottu ensimmäistä kertaa Yle Areenaan. Areenan tabletti-, älypuhelin-, älytelevisio- ja selainversioilla oli mahdollista seurata kaikkia Ylen olympialähetyksiä, artikkeleita ja tulospalvelua. 

Olympialaisten suoria lähetyksiä, ohjelmaklippejä ja -tallenteita katsottiin ja kuunneltiin Yle Areenassa yli 3,3 miljoonaa tuntia. Kisojen aikana Areenan olympialaissisällöt keräsivät yli 12 miljoonaa käynnistystä. Käynnistyksistä 40 % tehtiin kännyköillä, 35 % tietokoneilla, 17 % tableteilla ja reilut 5 % tv-ruudulta. Areenassa kisojen kohokohtia olivat naisten jääkiekko sekä miesten 50 kilometrin ja naisten 30 kilometrin maastohiihdot. 

Olympialaisartikkelit, tulospalvelu ja kisapähkinät kiinnostivat myös suomalaisia, ja yhteensä verkkoartikkelit keräsivät yli 14 miljoonaa sivunäyttöä. 

Ylen suorissa tv-lähetyksissä kokeiltiin virtuaaligrafiikoita uudella tavalla. Olympiastudiossa tehtiin historiaa, kun juontaja Petra Manner haastatteli virtuaalista Sami Jauhojärveä uuden AR-tekniikan avulla.

“Näistä kisoista saadut opit niin Live-Areenan kuin virtuaaligrafiikankin osalta hyödynnämme ensi kesän jalkapallon MM-kisoissa ja jatkossa laajemminkin Ylen sisällöissä”, Pokkinen sanoo.