WorldCupLevi-16_Sat@PTB-CreativeWebRes-20

Levi World Cup / Teemu Moisio

Levin alppihiihdon maailmancupiin on tänään aikaa hieman yli viikko. Vaikka kisarinteessä on ollut valkoinen lumipeite jo usean viikon ajan tarvitaan alppihiihdon maailmancupin järjestämiseen kansainvälinen hiihtoliiton FIS:n virallinen hyväksyntä. Tänään FIS näytti Leville virallisesti vihreää valoa: lumitilanne on hyvä ja kisat lasketaan.

Keväällä rinteeseen säilötty 40 000 kuution lumimassa levitettiin lokakuussa onnistuneesti. Tällä hetkellä rinteessä on 80% säilöttyä lunta ja 20% lumitykeillä ammuttua. Viime viikonloppuna järjestäjät injektoivat Levi Black -rinteen eli jäädyttivät vedellä pinnan kivikovaksi. Yöpakkaset takaa sen, että rinne pysyy lähes jäisenä 17.-18.11. käytävään pujottelukisaan saakka.

Levin lumiolosuhteet ovat houkutelleet paikalle Suomen joukkueen lisäksi useita eri maiden maailmancuplaskijoita. Levin Eturinteessä harjoittelevat isäntämaan lisäksi ainakin Norjan, Kanadan, Iso-Britannian, Slovakian, Saksan ja Japanin maajoukkueet.

Maailmancupin kilpailunjohtajana toimiva Petri Tuomikoski on ollut itse tiivisti Levillä rinteen jäädytyksessä sekä Suomen maajoukkueen mukana.

– Levi Black -rinne on ollut suljettuna harjoituksilta, sillä kisarinne halutaan säilyttää mahdollisimman hyvänä kisoja varten. Vaikka rinne on periaatteessa kisavalmis, seuraamme tilanteen kehittymistä päivittäin, kertoo Levin maailmancupin kilpailunjohtaja Petri Tuomikoski.

Tänään Petri Tuomikoski pystyy vahvistamaan kilpailun virallisella lumitarkastuspäivämäärällä. FIS:n ammattilaiset luottavat Levin maailmancupin järjestelytoimikuntaan, että kaikki on hallinnassa, joten ei ollut välttämätöntä lähettää ulkoista tarkastajaa Lappiin ennen kisaviikkoa.

– Levin hiihtokeskus voi olla hyvin ylpeä. Heidän ponnistelujen ansiosta tämä on mahdollista. Lumensäilöntä viime vuosina, suuret investoinnit lumen tuotantokapasiteettiin ja tietenkin intohimo talviurheilulle. Toki järjestelytoimikunnalla on vielä paljon työtä, mutta on aina erittäin tärkeää saada tämä virallinen vihreä valo. Nyt kaikilla on täysi teho päällä ja joukkueilla viimeinen valmistautumisaika, summaa FIS:n alppikilpailujen johtaja Markus Mayr Levin ponnisteluista.

Levillä lauantaina 17.11. klo 11.15 käynnistyvä naisten pujottelun avauskierros on kahdestoista kerta, kun Levillä lasketaan alppihiihdon maailmancupia. Sunnuntaina 18.11. mieslaskijat saavat kauden ensimmäisen starttinsa, sillä kalenterissa avauskisaksi merkitty Söldenin maailmancup peruttiin kaksi viikkoa sitten kovan lumisateen vuoksi.