Golfin ennätyksellinen vuosi jatkuu – Suomessa on ensimmäistä kertaa ylitetty neljän miljoonan golfkierroksen raja. Marraskuun alkuun mennessä on pelattu yli 4,1 miljoonaa kierrosta, mikä on 40% enemmän kuin vuonna 2019. Mittaushistorian aikana vuodesta 2014 alkaen kierrosmäärät ovat pysyneet 2,6–3 miljoonan kierroksen välillä.

Samalla golfin kansanterveydellinen vaikuttavuus on kasvanut merkittävästi. Golfseuroissa on keskimäärin yli 1000 jäsentä, mikä tekee niistä usein alueensa suurimpia urheiluseuroja.

”Golf liikuttaa erittäin paljon ja tuo tutkitusti monipuolista hyvinvointia. Kierroksella kävellään keskimäärin 10 kilometriä, mikä tarkoittaa golfareiden kävelleen tänä vuonna käsittämättömät 40 miljoonaa kilometriä! Lisäksi pelatessa pääsee nauttimaan monipuolisesta luontoympäristöstä ja ulkoilmatunteja kertyy kierroksella neljästä viiteen”, Golfliiton toiminnanjohtaja Juha Korhonen iloitsee.

Korhosen mukaan pelaamisen kasvu kuitenkin ylitti jopa liiton omat ennakkokaavailut. Ja historiallinen lukema vain nousee, sillä golfkentillä pelataan yhä marraskuussakin. Sama kasvutrendi näkyy muissakin Pohjoismaissa, myös Ruotsissa kierrosmäärien kasvu on noin 40%.

Pelattiin enemmän, kisakierroksia vähemmän

Golfin tarkat kierrosmäärät saadaan seurajärjestelmien toimittajilta. Reilusta neljästä miljoonasta kierroksesta tavallisia eli harjoituskierroksia oli 3,8 miljoonaa (+47%) ja kilpailukierroksia 0,3 miljoonaa (-10%). Näistä luvuista puuttuvat Golfliiton ja Suomen Golfsenioreiden järjestämät kansalliset kilpailut, yhteensä reilut 20 000 kierrosta.

Kasvu jakautui melko tasaisesti omalla kotikentällä pelattuihin harjoituskierroksiin sekä vieraspelaajien pelaamiin kierroksiin. Kotikentällä pelattujen kierrosten määrä nousi lähes puolella ja vieraskierrosten noin 40 %:lla.

kierrostaulukko2014-2020

”Kisakierrosten määrän lasku on ymmärrettävää, koska alkukaudesta kilpailutoimintaa ei käytännössä järjestetty. Siihen nähden toteutunut luku on kova. Kenttien talouden näkökulmasta vieraskierrosten määrän kasvu kompensoi hyvin vähentyneestä kilpailutoiminnasta menetettyjä tuottoja ja toi seuroille ja kenttäyhtiöille miljoonien eurojen lisätulot”, Golfliiton tietopalveluiden asiantuntija Aarni Nordqvist kertoo.

kavely

Räjähdysmaisen kasvun seurauksena yhdeksi puhutuimmista asioista golftoimialalla on noussut lähtöaikojen saatavuus.

”Vuoteen 2017 verrattuna käytännössä samalla kapasiteetilla pelattiin yli 1,5 miljoonaa kierrosta enemmän. Ei siis mikään ihme, että lähtöaikojen saatavuuden arvosanat Pelaaja Ensin -asiakaskokemuskyselyssä ovat laskeneet voimakkaammin kuin millään muulla kokemustekijällä aikaisemmin. Golfyhteisöillä on nyt tärkeän pohdinnan paikka miten pelituotteita ja varausoikeuksia päivitetään tulevaksi vuodeksi”, Nordqvist valaisee.

40 000 000 kilometriä tarkoittaa…

– keskimäärin 270 kilometriä jokaiselle suomalaiselle golfarille (148 190 pelaajaa)

– 1000 kertaa maapallon ympäri (40 000 km/kierros)

– 52 kertaa Maasta kuuhun ja takaisin (760 000 km menopaluu)

– yli puoleen väliin matkalla Marsiin (lokakuussa Maan ja Marsin väli oli 62 miljoonaa kilometriä)

Golf edistää terveyttä ja hyvinvointia monella elämän osa-alueella

Merkittävänä aikuisväestön liikuttajana golfilla on positiivinen vaikutus kansanterveyteen ja sitä kautta myös kansantalouteen.

Kierros golfia raikkaassa ilmassa tarjoaa sydämelle ja keuhkoille hyvän treenin – 18 reiän aikana tulee huomaamatta käveltyä noin 10 km. Säännöllinen liikunta parantaa kunnon lisäksi myös unta ja pitää painon kurissa.

Lukuisissa tutkimuksissa todettujen fyysisten hyötyjen lisäksi golf on hyvä liikuntamuoto myös ihmisen henkiselle hyvinvoinnille. Luonnon keskellä kauniissa ympäristössä liikkuminen ja pelaaminen rentouttaa, virkistää mieltä ja lyöntien suunnittelu pitää muistin terässä.

Golf on hyvin sosiaalinen ja yhteisöllinen harrastus, jota eritasoiset pelaajat voivat pelata yhdessä. Golf sopii erinomaisesti yhteiseksi tekemiseksi koko perheelle.

Tutkittuja terveysvaikutuksia:

-Golfari ottaa keskimäärin 14 000 askelta kierroksella ja kävelee yhteensä 200 km vuodessa golfkentällä
-Golfarin paino putoaa keskimäärin 4,3 kg vuodessa
-Yhteisöllisyys ja sosiaalisuus tuovat lukuisia tutkittuja psyykkisiä hyötyjä
-Kontaktittomassa lajissa on alhainen loukkaantumisriski 0,3 loukkaantumista tuhatta tuntia kohden
-Golfkierroksella bägiä kantava kuluttaa 2000, kärryjä työntävä 1500, golfautoa ajava yli 1000 kilokaloria.
-Sydämen syke golfkierroksen aikana on keskimäärin 104 lyöntiä minuutissa.

Lähteet: Vuori I. Tehokas ja turvallinen terveysliikunta Vuori I. Liikunnan vaikutustapa, THL: Tietoa terveydestä – elintavat – liikunta, Parkkari J. ym. A Controlled Trial of the Health Benefits of Regular Walking on a Golf Course, Parkkari J. Hyvinvointi, terveys ja golf, Suni J. & Vasankari T. Terveyskunto ja fyysinen toimintakyky, Farahmand B. ym. Golf: a game of life and death – reduced mortality in Swedish golf players, Ala-Leppilampi & Kiiski 2009; Alkuperäislähde Tuki- ja liikuntaelinsairaudet. Kansanterveyslaitos 2010, Ala-Leppilampi & Kiiski 2009; Alkuperäislähde Parkkari 2005, 10 Parkkari J. ym. Active Living & Injury Risk