Kerttu ja Iivo Niskanen kuittasivat SM-kultamitalit sunnuntaina Rovaniemellä hiihdetyissä perinteisen tyylin pitkien matkojen väliaikalähdöissä.

Naisten 30 kilometrillä Vieremän Koiton Kerttu Niskanen otti kisan ohjat käsiinsä heti lähdöstä alkaen kasvattaen johtoansa tasaisesti koko matkan ajan. Maalissa eroa kertyi hopealle hiihtäneeseen Pöytyän Urheilijoiden Johanna Matintaloon 3.07,4 ja pronssille yltäneeseen Vantaan Urheilijoiden Jasmi Joensuuhun 3.34,3. Mitalikolmikon järjestys pysyi samana 6,6 kilometrin väliaikapisteeltä maaliin. Ennakkoon vahvaksi mitalihiihtäjäksi tiedetty Krista Pärmäkoski ei startannut kilpailuun kuumeen vuoksi.

– Kisa meni hienosti, hiihto tuntui hyvältä ja välineet toimivat. Ihan kaikkea ei tarvinnut ladulle antaa. Kausi meni muutenkin todella hyvin. Monen vuoden haave henkilökohtaisesta olympiamitalista toteutui ja niitä tuli vielä kaksi kappaletta. Lisäksi maailmancupin voitto samana päivänä Iivon kanssa oli kyllä mieleen jäävä juttu, Niskanen summasi.

Matintalon kisamatka ei ollut helppo, mutta onnistunut kisakausi kokonaisuudessaan käänsi mietteet positiivisiksi.

– Minulle kisa oli vähän vaikea. Lähdin liikkeelle ehkä liian herkällä suksella. Alussa jouduin tekemään enemmän käsillä töitä varsinkin jyrkissä kohdissa. Se sitten kostautui loppumatkasta. Kerttu oli omaa luokkaansa, eikä minulla olisi ollut voittoon mitään jakoja edes parempana päivänä. Kakkossija oli minulle taisteluvoitto. Kausikin oli urani paras tähän saakka – ensimmäinen maailmacupin palkintokorokesija lämmittää mieltä ja olympialaisissakin tuli hyviä vetoja, joten tästä on hyviä jatkaa kohti seuraavaa arvokisakautta, Matintalo suunnitteli.

Pronssille hiihtänyt Jasmi Joensuu ei lähtenyt varmistelemaan.

– Lähdin reippaasti liikenteeseen ja jaksoin loppuun asti, joten hyvä mieli tästä jäi. Olympialaiset oli hieno kokemus, mutta tuloksellisesti pettymys. Maailmancupissa tuli onnistumisia ja tietenkin Suomen Cupin kokonaiskilpailun voitto kotikisoissa maistuu hyvälle, Joensuu sanoi.

Yhtä selvä oli kärkikolmikon osalta myös miesten 50 kilometrin kilpailu Puijon Hiihtoseuran Iivo Niskasen määrätessä tahdin lähdöstä maaliin. SM-hopealla hiihtänyt Jämin Jänteen Ristomatti Hakola jäi voittajasta 2.01,3 ja kolmanneksi yltänyt Imatran Urheilijoiden Ville Ahonen 4.55,1.

– Kaikki meni ihan hallitusti. Kun sain Riston (Hakola) kiinni, niin yhdessä oli kiva jatkaa matkaa ja hiihdellä kisa loppuun. Mukava kauden päätös kaiken kaikkiaan. Luminen keli teki laskutkin vähän helpommiksi. Kausi jatkuu vielä maanantaina Lapponiassa. Kilpailupaine loppui tähän, mutta onhan sielläkin numerolappu rinnassa, Niskanen jutteli.

Vaikean kauden jälkeen hopeaa hiihtänyt Ristomatti Hakola iloitsi päivän onnistumisesta.

– Kisa meni hyvin. Neljä ja puoli kierrosta hiihdin yksin ja sitten tuli Iivo kaveriksi. Loppumatka mentiin ihan mukavaa vauhtia. Eihän tämä kausi kokonaisuudessaan kovin hyvin mennyt, mutta se kuuluu urheiluun, Hakola veisteli.

Pronssimies Ahonen on kauden aikanan ottanut uuden stepin hiihtourallaan.

– Lähdin aika rohkeasti liikkeelle ja aika nopeasti tuli selville, että jos vauhti kestää niin se tulee riittämään korkealle. Lopussa oli kyllä aika raskasta, mutta vauhti kesti onneksi maaliin saakka. Kausi on mennyt muutenkin erittäin hyvin – kaikki lyhyen tähtäimen tavoitteet olen saavuttanut. Tästä kaudesta jäi kyllä hyvä fiilis. Ensi viikonloppuna käyn työntämässä vielä Ylläs-Levi-kisan, siitä tulee kova reissu, Ahonen ennakoi.

Naisten Suomen Cupin kokonaiskilpailun vei nimiinsä Jasmi Joensuu ennen Vuokatti SkiTeamin Katri Lylynperää ja sunnuntain päätöskisan väliin jättänyttä Ikaalisten Urheilijoiden Krista Pärmäkoskea. Miesten puolella ykkönen oli Pohti SkiTeamin Joni Mäki, toiseksi sijoittui Jämin Jänteen Lauri Lepistö ja kolmanneksi Imatran Urheilijoiden Miro Karppanen.

Ounasvaaran Talvikisojen verkkosivut