Suomen Hiihtoliitto tuomitsee vahvasti Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Vahvistaakseen urheiluyhteisön tukea hyökkäyksen kohteena olevaa Ukrainaa kohtaan, Suomen, Ruotsin ja Norjan hiihtoliitot ovat yhteisellä päätöksellä vedonneet Kansainväliseen hiihtoliittoon (FIS), jotta se sulkisi Venäjän ja Valko-Venäjän joukkueet pois sen alaisista kilpailuista. 

”Olemme tänään allekirjoittaneet ja lähettäneet vetoomuksen Kansainvälisen hiihtoliiton puheenjohtaja Johan Eliaschille, jotta FIS tekisi päätöksen venäläisten ja valkovenäläisten sulkemisesta tulevista Kansainvälisen hiihtoliiton alaisista kilpailuista. Asiaa koskeva päätöksemme johtokunnassa oli yksimielinen”, toteaa Hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi.

Yhteispohjoismaista vetoomusta tukee tänään julkaistu Kansainvälisen Olympiakomitean suositus, etteivät Venäjä ja Valko-Venäjä osallistu kansainväliseen urheilutoimintaan.

Aiemmin tänään myös Pohjoismaiden Paralympiakomiteat ovat vaatineet Kansainvälistä Paralympiakomiteaa (IPC) sulkemaan Venäjän ja Valko-Venäjän Paralympiakomiteat pois 4.3.2022 alkavista Pekingin paralympialaisista.

Menneenä viikonloppuna Suomen Hiihtoliiton alaisissa pohjoismaisten lajien maailmancupkilpailuissa Lahdessa urheili joukkueita Venäjältä. Ko. kilpailuissa Hiihtoliitto noudatti Kansainvälisen hiihtoliiton linjausta, eikä sillä ollut päätösvaltaa sulkea urheilijoita pois tapahtumasta. Lyhyen reagointiajan sisällä kilpailuorganisaatio varmisti turvalliset kilpailut kaikille osallistujille. Tapahtumassa vältettiin mielenilmaukset urheilijoita kohtaan. 

”Kävimme tiivistä keskustelua kansainvälisten kollegoidemme kanssa viikonlopun aikana ja noudatimme kansainvälisten kattojärjestöjen linjausta. Reagointiaikamme on ollut erittäin lyhyt, ja teimme tänään Hiihtoliitossa parhaan mahdollisen ratkaisun, ja se on mielestämme ainoa oikea. Sympatiat ovat ukrainalaisten puolella ja toivomme sotatilan loppuvan pian”, jatkaa Markku Haapasalmi.