Niklas Ekströmistä hiihtosuunnistuksen MM-kilpailuista Itävallan Ramsausta tammikuulta. Kuva: Timo Mikkola/Suunnistusliitto

Ekströmille samalla alle 23-vuotiaiden maailmanmestaruus. Maria Hoskari sprintin paras suomalaisnainen.

Suomen Niklas Ekström otti uransa ensimmäisen maailmancupin osakilpailuvoittonsa, kun hiihtosuunnistuksen maailmancupin finaalikierros käynnistyi Etelä-Viron Haanjassa perjantaina.

Vielä torstaina olosuhteet Virossa olivat erittäin jäiset ja nopeat, mutta yön aikana plussan puolelle noussut lämpötila hidasti hiihtosuunnistajien menoa merkittävästi. Voittoajat painuivatkin huomattavasti ennakolta odotettuja hitaammiksi. Suomen huolto onnistui kuitenkin tehtävässään, sillä erityisesti miehet kehuivat suksiensa olleet äärimmäisen liukkaat.

Ekström voitti 3,9 kilometrin radalla toiseksi tullutta Bulgarian Stanimir Belomazhevia kymmenen sekuntia. Ekström kuvaili suoritustaan lähes täydelliseksi.

– Lähdin vähän rauhallisemmin liikkeelle, eikä suunnistusvirheitä tullut. Jaksaminen oli hyvällä tasolla ja lopussa pystyin vielä kiristämään vauhtia. Varsinkin viimeisillä vaikeilla metsäosuuksilla pystyin pitämään kovaa vauhtia, Ekström kuvaili kilpailuaan.

Lämmin keli ei suomalaisvoittajaa häirinnyt.

– Olosuhteet olivat aika lailla samanlaiset kuin viime viikonlopun SM-kilpailussa Imatralla. Itseltäni löytyy tähän keliin erittäin hyvä suksipari, joten se ei ole mikään ongelma. Pienimmät urat olivat aika pehmeitä ja se pitää ottaa huomioon huomisen takaa-ajokilpailun reitinvalintoja suunniteltaessa, Ekström kuvaili olosuhteita.

Suomalaismenestystä täydensi Aapo Viippola, joka oli miesten kilpailun kolmas 17 sekuntia Ekströmistä. Hän kuvaili suoritustaan tasapainoiseksi.

– Ehkä muutama mikroreitinvalintavirhe tuli tehtyä, mutta isot reitinvalinnat osuivat kohdilleen, enkä muutenkaan tehnyt virheitä. Fyysinen virekin oli kohtuullinen ja se toi hyvän sijoituksen, Viippola kertoi.

Suomalaisista miesten kilpailussa kymmenen joukkoon ylsivät myös Eevert Toivonen, Tuomas Outinen ja Misa Tuomala.

Tammikuun MM-kisoissa kaikki startit voittanut Jörgen Baklid jäi hieman yllättäen kärkikolmikon ulkopuolelle neljänneksi. Norjalainen on silti tukevasti kiinni maailmancupin kokonaisvoitossa.

Hoskari valitteli nihkeää hiihtovauhtia

Naisten kilpailussa Maria Hoskari oli parhaana suomalaisena kuudes reilun minuutin voittajan takana.

– Ei ollut paras päivä. Suunnistus tökki pahasti alussa, eikä tuntunut, että olisin saanut pidettyä yllä hiihtovauhtia. Meno tuntui hiihtelyltä, eikä maalissa edes väsyttänyt, kun en päässyt hiihtämään niin kovaa kuin halusin, Hoskari kertoi.

Naisten sprintin voitti Liettuan Judita Traubaite, joka ei osallistunut hiihtosuunnistuksen MM-kilpailuihin tammikuussa, sillä hän kilpailee maailmancup- ja MM-tasolla myös ampumahiihdossa.

Maailmancupin osakilpailussa kymmenen parhaan joukkoon suomalaisista ylsivät myös Amanda Yli-Futka, Lotte-Line Ekström ja Nina Kärnä.

Perjantain kilpailu oli samalla alle 23-vuotiaiden MM-sprintti. Niklas Ekström voitti miesten maailmanmestaruuden ja Tuomas Outinen oli pronssilla. Maria Hoskari oli alle 23-vuotiaiden kilpailussa hopealla ja Amanda Yli-Futka pronssilla.

Maailmancup jatkuu lauantaina takaa-ajokilpailulla, johon lähdetään perjantain sprintin tulosten perusteella.

Tulokset hiihtosuunnistuksen maailmancupin sprintti 23.2.2024, Haanja Viro
Naiset 3,5 km
1) Judita Traubaite LTU 18:26, 2) Magdalena Olsson SWE 18:31, 3) Anna Ulvensöen NOR 18:36, 4) Ella Turesson SWE 19:13, 5) Daisy Kudre Schnyder EST 19:14, 6) Maria Hoskari FIN 19:37, 7) Amanda Yli-Futka FIN 19:44, 9) Lotte-Line Ekström FIN 20:14, 10) Nina Kärnä FIN 20:16, 12) Sari Vääränen FIN 20:58, 15) Heta Virtanen FIN 21:07, 17) Vilma Pesu FIN 21:18

Miehet 3,9 km
1) Niklas Ekström FIN 17:17, 2) Stanimir Belomazhev BUL 17:27, 3) Aapo Viippola FIN 17:34, 4) Jörgen Baklid NOR 17:42, 5) Nicola Müller SUI 18:12, 6) Eevert Toivonen FIN 18:18, 10) Tuomas Outinen FIN 18:29, 10) Misa Tuomala FIN 18:29, 16) Miska Tervala FIN 18:47 FIN, 22) Pyry Riissanen FIN 19:03

Alle 23-vuotiaiden MM-sprintti 
Naiset
1) Ella Turesson SWE 19:13, 2) Maria Hoskari FIN 19:37, 3) Amanda Yli-Futka FIN 19:44
Miehet
1) Niklas Ekström FIN 17:17, 2) Jonathan Ståhl SWE 18:27, 3) Tuomas Outinen FIN 18:29