Jokerien_logo.svg

Jokereissa ja NHL:ssä mittavan uran tehnyt Ossi Väänänen, 35, päättää jääkiekkouransa. Väänänen edusti Suomessa pelatessaan ainoastaan Jokereita ja pelasi miltei 500 ottelua NHL:ssä.

Väänänen teki lopettamispäätöksen kahden vaikeamman kauden jälkeen. Luotettava, kovaotteinen joukkuepelaaja ei pystynyt täysipainoiseen pelaamiseen vammojen takia. Viime kaudella hän puki jokeripaidan päälleen kuudessa ottelussa.

-Parin viime vuoden aikana olen ollut loukkaantuneena enemmän kuin koskaan. On tullut aika mennä terveys edellä ja kuunnella niin omaa kroppaa kuin lääkäreitä. Terveys ei kestä enää huippujääkiekkoa ja sitä tasoa, jota itseltäni vaadin, Väänänen perusteli päätöstään.

Väänänen nousi 18-vuotiaana Jokereiden SM-liigajoukkueen kokoonpanoon kaudella 1998-99 pelattuaan tätä ennen pitkään seuran junioreissa. Puolustaja voitti Jokereissa A-nuorten SM-kultaa ja toisella SM-liigakaudellaan hopeaa. Tämän jälkeen puolustaja siirtyi NHL:ään.

Phoenix Coyotesin varaus pelasi seurassa kaudet 2000-04 ennen siirtoa Colorado Avalancheen. NHL:n työsulkukauden 2004-05 Väänänen pelasi Jokereissa ja saavutti toisen SM-liigan hopeansa, kunnes palasi uudelle mantereelle. Puolustaja jatkoi pelejä Coloradossa ja edusti myöhemmin myös Philadelphia Flyersia ja Vancouver Canucksia. Kaikkiaan Väänänen pelasi NHL:ssä 479 runkosarjapeliä tehoin 13+55=68 ja 20 playoff-ottelua (0+1=1).

Myös Djurgårdenia ja Dinamo Minskiä urallaan edustanut puolustaja palasi Jokereihin SM-liigaan kaudeksi 2010-11 ja toimi joukkueen kapteenina seuraavat neljä kautta. Näinä vuosina helsinkiläisseura saavutti European Trophyn hopeaa ja SM-liigan pronssia kaudella 2011-12. Väänänen ei aikuisurallaan edustanut Suomessa muita seuroja kuin Jokereita, sillä hän pelasi joukkueessa myös seuran historian kahdella ensimmäisellä KHL-kaudella. Kaikkiaan puolustaja pelasi Jokereissa 389 runkosarjaottelua, joka on puolustajista neljänneksi eniten seurahistoriassa. Pisteitä otteluissa syntyi 13+57=70.

-Olen erittäin ylpeä saadessani aloittaa ja lopettaa urani rakastamassani seurassa Jokereissa, joka on maailmanluokan organisaatio kaikkine työntekijöineen ja faneineen. Se on toinen kotini, Väänänen kiitteli.

Mittavan seurajoukkueuran ohella Väänänen kuului maajoukkueen tukipilareihin useana vuotena. Hän pelasi Leijonissa yhteensä 140 A-maaottelua (2+24=26), edusti Suomea kaksissa olympialaisissa (2002 ja 2014), seitsemissä MM-kisoissa sekä kertaalleen maailmancupissa. Väänänen voitti olympiapronssia 2014, MM-kultaa 2011, -hopeaa 2001 ja -pronssia 2008 sekä pelasi maailmancupin finaalissa 2004.

-Perhettäni en voi kiittää tarpeeksi: isää, äitiä, veljeä, joita ilman urani ei olisi ollut mahdollista. Kiitän heitä väsymättömästä tuesta, kannustuksesta ja uhrauksista, joita he ovat tehneet eteeni pikkupojasta asti. Juniorina ei tarvinnut koskaan pelata pelejä uudelleen läpi kotona tai autossa, vaan sain rauhassa nauttia ja harrastaa rakastamaani lajia, Väänänen kertoi.

-Haluan kiittää Jokereita ja koko henkilökuntaa Hartwall Arenan siivoojasta Hjallikseen saamastani kohtelusta ja tuesta kaikkien näiden vuosien aikana, olin sitten maailmalla tai kotona. Haluan myös kiittää upeita jokerikannattajia uskomattomista elämyksistä vuosien varrella ja tärkeästä tuesta vaikeinakin aikoina.

Jokerit kiittää Ossi Väänästä seurauskollisuudesta ja mahtavasta panoksesta joukkueen eteen niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella. Väänänen on yksi jokerihistorian suurpelaajista, joka teki faneihin vaikutuksen peliotteidensa lisäksi välittömällä ja iloisella persoonallaan. Jokerit onnittelee Ossia upeasta urasta ja toivottaa parasta mahdollista onnea tuleviin haasteisiin!