Rio_2016_logo.svg_

Rion olympialaiset osoittivat edellisten Sotshin kisojen tapaan, että tablettitietokone ja älypuhelin korvaavat monelle television ja kisakatsomo kulkee nykyään käyttäjän mukana. 

Suomalaiset seurasivat Rion olympialaisia aktiivisesti verkossa: Ylen nettipalveluita käytettiin kolmella miljoonalla eri selaimella 1.– 22.8. Ylen kaikkien Rio-sisältöjen yhteenlaskettu käynnistysmäärä verkossa oli 14 770 000. 

Yleisurheilu ja paini yleisön suosikkeja

Ylen ohjelmatarjonta Riosta oli runsaampi kuin olympialaisista koskaan ennen. Yle päätti hyödyntää olympialaisista maksetut ohjelmaoikeudet suomalaisten hyväksi mahdollisimman laajasti tv:ssä, radiossa ja verkossa. Televisiossa Yle TV2 oli kisojen ajan varattu kokonaan olympiakanavaksi. Olympialaisia lähetettiin televisiossa yli 600 tuntia ja radiossa 250 tuntia. Yle tarjosi kisat suomeksi ja ruotsiksi televisiossa, verkossa ja radiossa. Kisojen oma Rio Areena -sovellus ladattiin yli 263 000 mobiililaitteeseen. 

Eniten katsojia televisiossa keräsivät yleisurheilu 13.8. ja 16.8. sekä paini 17.8. Katsotuin televisiolähetys keräsi keskimäärin 870 000 katsojaa. Yhteensä Rion olympialaisten tv-lähetykset tavoittivat 4,3 miljoonaa yli 4-vuotiasta katsojaa.

Areenan suorista lähetyksistä eniten katsottiin TV2:n suoratoistoa 15.8. jolloin esitettiin yleisurheilua, mm. miesten 100 m juoksu. Katselun huippupäivät verkkosisällöissä olivat 7.8. (mm. uinti), 15.8. (mm. miesten 100m) ja 17.8. (mm. naisten paini). 

Tv-lähetystä Riosta kellon ympäri

“Lähdimme rohkeasti tekemään sellaista, mitä Suomessa ei ole aiemmin tehty: tv-lähetystä kellon ympäri ja kaikki sisältö tarjolle verkkoon. Kun katsoo tarjontaa ja yleisölukuja, kannatti olla rohkea. Jätimme jäljen ja otimme kaiken ilon irti olympiaoikeuksistamme. Onnistuimme tavoitteessamme välittää olympialaiset suomalaisille laajemmin ja laadukkaammin kuin koskaan ennen. Haasteita ja kehitettävääkin toki näin suuressa tuotannossa riittää aina”, sanoo Yle urheilun päällikkö Panu Pokkinen.

Ylen tavoitteena on jatkossakin esittää tärkeimmät isot urheilutapahtumat ja seurata laajaa lajikirjoa. Ylelle on tärkeätä, että kiinnostavimmat suuret urheilutapahtumat ovat kaikkien vapaasti katsottavissa. 

“Rion olympialaiset todisti jälleen, että suurkisat kiinnostavat. Suomi on urheilukansa, vaikka tällä kertaa meitä ei runsaalla menestyksellä palkittukaan. Ylen suosituimmista sisällöistä suuri osa on urheilua. Isot urheilukilpailut ovat harvoja eri ikäisiä suomalaisia yhteisen kokemuksen ääreen kokoavia tapahtumia. Siksi niiden esittäminen on Ylen julkisen palvelun ytimessä”, arvioi Pokkinen.

Yle ei lähivuosina pysty tarjoamaan olympialaisista enää näin laajaa kattausta suomalaisille, sillä seuraavien olympialaisten oikeudet omistaa Discovery Communications, joka on myynyt osan oikeuksista Ylelle ja näyttää osan kisoista omilla kanavillaan.