22780637_1884598401581095_3000681975651871253_n

Espanjan Fuengirolassa otetun varaslähdön jälkeen superpesiskausi 2019 pääsee täyteen vauhtiin äitienpäiväviikolla. Pelinjohtajien ennakkoarvioissa mestari- ja mitalisuosikkeja on useita niin miesten kuin naisten puolella. Samoin sarjataulukkoon odotetaan monin paikoin pieniä marginaaleja. Historian havinaa tuovat kauteen kaikkien aikojen tilastot, joissa jopa kärkipaikat ovat vaarassa.

Valta vaihtui miesten Superpesiksessä viime syksynä. Vimpelin Veto ja Sotkamon Jymy olivat vieneet yhdeksän edellistä mestaruutta sekä pelanneet seitsemän peräkkäistä kautta loppuottelussa. Pesäpallohistoriaan kirjoitettiin uusi luku, kun Joensuun Mailan kausi huipentui 17. peräkkäiseen voittoon ja seurahistorian ensimmäiseen mestaruuteen.

Kärkipaikan vaihtuminen näkyy alkavan kauden ennakkoasetelmissa, jotka povaavat uusia mestaruusjuhlia Joensuuhun.

– Tavoitteemme on voittaa mestaruus, siihen tavoitteeseen kaikki tekemisemme tähtää. Tavoitteeseen pääseminen edellyttää kehittymistä, kehityskohteiden etsintää ja tavoitteellista harjoittelua kaudenkin aikana, kakkospelinjohtajan paikalta viuhkaan siirtynyt Juhani Lehtimäki alleviivaa.

Välieriin ovat Joensuun lisäksi tyrkyllä Vimpeli, viime vuonna hopealle noussut Kouvolan Pallonlyöjät ja seurahistoriansa ensimmäistä SM-mitalia tavoitteleva Seinäjoen JymyJussit. Vuosikymmenten kestomenestyjää Sotkamon Jymyä ollaan pudottamassa kokonaan mitaliotteluiden ulkopuolelle.

– Joukkueessa on tapahtunut kahden edellisen kauden aikana suuri muutos. Nuorilla pelaajilla on tällä kaudella mahdollisuus ottaa seuraava askel urallaan kasvaneen vastuun myötä, Sotkamon pelinjohtaja Jani Komulainen toteaa.

Sarjan keskipalkista ennustetaan erityisen tasaista. Sarjanousijoista Kempeleen Kirin odotetaan nousevan jopa pudotuspelijoukkueeksi. 21 vuoden tauon jälkeen miesten Superpesikseen palaava Siilinjärven Pesis jatkaa pitkälti viimevuotisella rungolla ja tavoittelee menestystä vahvasti omavaraisella joukkueella.

Kirittäret ja Pesäkarhut kärkikaksikkona naisten Superpesiksessä

Naisten pesäpallomestaruutta on juhlittu 2000-luvulla vahvasti Jyväskylä-Lapua-akselilla. Poikkeuksen ovat tehneet ainoastaan Pattijoen Urheilijat Raahesta (2000), Pesäkarhut Porista (2002) ja Manse PP Tampereelta (2017). Hallitseva mestari Kirittäret Jyväskylästä on pelinjohtajien arvioissa myös alkavan kauden ykkössuosikki. Pelinjohtaja Jussi ”Nalle” Viljanen tietää, miksi.

– Loistavia pelaajia, perustekeminen on loistavaa. Tiukoissa paikoissa pää kestää. Sisäpelissä meillä on lyöntivoimaa ja nopeutta, mahdollisuudet on pelata monella eri tavalla. Ulkopelissä vahvuuksia ovat pallovarmuus ja yhteen pelaaminen.

Pesäkarhut on lähes yhtä vahva suosikki Suomen mestariksi. Joukkuetta vahvistavat Roosa Törmänen ja kaksinkertainen vuoden lukkari Noora Matikka. Viime kauden voitokkaan pronssiottelun kokoonpanosta ovat poissa vain kovakätinen koppari Venla Rapila ja loukkaantumista paikannut Kaisa Salmela.

Kärkikaksikon kantaan pyrkivät vahvimmin Lapuan Virkiä ja Manse PP. Tasaisesta keskipalkista odotetaan ainakin Seinäjoen Maila-Jussien nousevan haastamaan viime kauden välieräjoukkueita. Raumalaisen Feran ja Kempeleen Kirin takana Hyvinkään Tahko on vahvimmin tyrkyllä viimeiselle pudotuspelipaikalle.

Kaikkien aikojen tilastoja uusiksi

Pesäpalloyhteisössä kuultiin kohahdus marraskuussa, kun supertähti Toni Kohonen ilmoitti jatkavansa uraansa Oulun Lippo Junioreiden ykköspesisjoukkueessa. Siitä huolimatta tilastonikkareilla riittää seurattavaa alkavallakin kaudella. Vimpelin Vedon Sami Haapakoski lähestyy kautta aikain ensimmäisenä maagista 1000 tuodun juoksun rajapyykkiä ja puhkonee 3000 kärkilyönnin rajan alkavalla kaudella.

Hyvinkään Tahkoon palannut kunnaritilaston kärki Juha Korhonen saavuttanee 1000 lyötyä ja mahdollisesti jopa kautta aikain -kärkilyöntitilaston ykköspaikan. 1000 lyödyn rajan rikkoo todennäköisesti myös Joensuun Mailan Juha Niemi.

Imatran Pallo-Veikkojen Jere Dahlström jatkaa kaikkien aikojen lyöjätilaston kärjessä ja iskee heti alkukierroksilla 1400. juoksunsa Superpesiksen runkosarjassa. Dahlström johtaa myös tehotilastoa, mutta vain 31 tehopisteen päässä vaanii Sotkamon Jymyn Roope Korhonen.

Miesten Superpesiksen nykypelaajista kokenein on Kohosen siirryttyä Ykköspesikseen Imatran Pallo-Veikkojen Sami Partanen, 554 superpesisottelua. Partasella ja Sami Haapakoskella on tilastossa 15 Itä-Länsi-ottelua. Enemmän valintoja on vain Kohosella (22), Eino Kaakkolahdella (16) ja Mauri Pyhälahdella (16).

Naisten Superpesiksessä Lapuan Virkiän Janette Lepistö yltää kautta aikain nopeimmassa tahdissa 400 lyödyn pelaajaksi. Lähellä on jopa paikka kärkikymmenikössä, jonne seuraavana noussee porilaisen Pesäkarhujen Susanna Puisto (21+440=461).

Etenijätilastossa Lapuan Emmi Viitala (501 tuotua) tähyää jo kärkikolmikkoon, jos tahti pysyy viime kausien tasolla.

Naisten Superpesiksen kokenein pelaaja on Pesä Ysien joukkueessa Lappeenrannassa uraansa jatkava Sarita Heikkinen. 330 ottelua oikeuttavat ottelutilastossa jaetulle 10. sijalle yhdessä Johanna Vikmanin kanssa.

Naisten Superpesiksen ylivoimaisesti kokenein pelinjohtaja on Kirittärien 484 superpesisottelun Jussi ”Nalle” Viljanen, joka saavuttaa 500 superpesisottelun rajapyykin alkavalla kaudella. Uran voittoprosentti on 75,6. Viljanen on juhlinut Suomen mestaruutta pelinjohtajana kolmella eri vuosikymmenellä. Tilastossa toisena on Kirittärien nykyinen kakkospelinjohtaja Petri Kaijansinkko, 361 superpesisottelua.

Eestipesis valtaa Tallinnan

Pesäpallohistoriaan kirjoitetaan uusi luku lauantaina 8. kesäkuuta, kun Imatran Pallo-Veikot ja Hyvinkään Tahko kohtaavat kautta aikain ensimmäisessä Virossa pelattavassa miesten superpesisottelussa. Sarjapisteistä pelataan Hiiu Stadionilla Tallinnassa.

Naisten Superpesis vieraili Virossa 10.6.1995. Vihdin Pallo voitti Jyväskylän Kirin Tallinnassa pelatussa runkosarjan ottelussa 1-0 (1-1, 4-2).

Superpesistä nähdään myös muutamilla muilla normaalista poikkeavilla paikkakunnilla. Kauden kotimaan avauksessa kohtaavat Sotkamon Jymy ja Hyvinkään Tahko Töölön jalkapallostadionilla Helsingissä 7.5. Porin Superlauantaissa ovat vastakkain Kankaanpään Maila-Koskenkorvan Urheilijat 18.5., Oulun Raksilassa Pattijoen Urheilijat, Raahe-Kempeleen Kiri 26.5. ja Pöytyällä Kankaanpään Maila-Hyvinkään Tahko 30.5. Juvalla pelataan miesten Superpesistä kesäkuussa ja naisten Superpesistä heinäkuussa.

Itä-Länsi-karavaani tuo Suomen suosituimmat tähdistöottelut Seinäjoelle 5.-7.7.2019.