616927_513427275351072_470121562_o

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi Lukon Roni Seväselle yhdeksän (9) ottelun pelikiellon tiistain Kärpät–Lukko-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Sevänen on pelikiellossa Lukon yhdeksässä seuraavassa ottelussa: 12.3. KalPa–Lukko ja 14.3. Lukko–HIFK sekä Lukon seitsemässä ensimmäisessä playoffs-ottelussa. Mikäli Lukko ei pelaa seitsemää playoffs-ottelua kuluvalla kaudella, jatkuu Seväsen pelikielto hänen seuraavalla Liiga-kaudellaan.

* * *

Kurinpitopäätös 42/2019–2020 kokonaisuudessaan

Pelaaja: Roni Sevänen
Ottelu: Kärpät–Lukko
Peliaika: 09:52
Pelipäivä: 10.3.2020

1. Selostus asiasta

Kärpät–Lukko-ottelun peliajassa 09:52 Lukon Roni Sevänen taklaa Kärppien Sami Anttilaa. Ottelun tuomaristo tuomitsi tilanteesta Seväselle 5 minuutin rangaistuksen ja pelirangaistuksen pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta (sääntö 124).

Tilannehuone on katsonut tilanteen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen kurinpitokäsittelyyn. Päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulisi määrätä Seväselle ottelurangaistus pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta säännön 124 perusteella, koska tilanteessa tapahtuu päähän kohdistunut taklaus, taklaus tulee kuolleesta kulmasta ja taklaus kohdistuu kiekottomaan pelaajaan.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Anttila loukkaantui tilanteessa eikä jatkanut pelaamista ottelussa.

Sevänen on antanut suullisen lausuman tilanteesta.

2. Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan alueelle kohdistuvat teot paitsi tappeluun liittyvät. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio on katsonut tilanteesta olevat videoklipit ja kuullut Seväsen lausuman. Delegaatio toteaa, että videolta tehtyjen havaintojen mukaan Kärppien lähtiessä omalta alueelta nostamaan hyökkäystä, Lukon Sevänen lähtee keskialueelle luistelemaan kohden Anttilaa, jota kohti on syötetty kiekko. Samaan aikaan kun Anttila on hieman kurottamalla vastaanottamassa kiekkoa, Sevänen taklaa Anttilaa. Taklauksessa Sevänen osuu vartalollaan Anttilaan, mutta tämän lisäksi Seväsen olkapäästä aiheutuu voimakas kontakti Anttilaa päähän. Näin ollen tilanne on säännön 124 määritelmässä todetulla tavalla vastustajan päähän kohdistunut taklaus.

Rangaistusharkinnan osalta kurinpitodelegaatio toteaa, että Sevänen näkee painottamalta puolelta Anttilaa kohti luistellessaan tilanteen kehittymisen ja sen, ettei Anttila havaitse Sevästä. Sevänen pääsee näin ollen taklaamaan Anttilaa ns. puun takaa. Tästä huolimatta Sevänen taklaa Anttilaa erittäin voimakkaasti ja lisäksi kohdistaen taklauksen ylöspäin osuen voimakkaasti Anttilaa päähän. Edellä mainituilla perusteilla kurinpitodelegaatio pitää Seväsen taklausta ottelurangaistuksen arvoisena.

Liigan hallitus on kokouksessaan 16.12.2019 päättänyt, että Liigan kurinpitomenettelyssä päähän kohdistuvista taklauksista annettavia sanktioita kovennetaan välittömästi. Jatkossa kaikista taklaamalla suoritetuista päähän kohdistuvista ja ottelurangaistuksen arvoiseksi katsottavista taklauksista annetaan vähintään viiden (5) ottelun pelikielto.

Kurinpitodelegaatio on ottanut rangaistusharkinnassa edellisissä kappaleissa taklauksesta todetut seikat sekä yllä mainitun Liigahallituksen päätöksen jälkeen annettujen pelikieltojen kestot huomioon ja sen, että Anttila loukkaantui tilanteessa ja pitää Seväsen suorittamaa vastustajan päähän kohdistuvaa taklausta yhdeksän ottelun arvoisena tekona.

Seväsellä ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa.

3. Ratkaisu

Lukon Roni Seväselle määrätään yhdeksän (9) ottelun pelikielto. Sevänen on pelikiellossa Lukon kahden viimeisen runkosarjan ottelun ja seitsemän seuraavan Lukon playoffs-ottelun ajan. Mikäli Lukko ei pelaa seitsemää playoffs-ottelua kuluvalla kaudella, jatkuu Seväsen pelikielto hänen seuraavalla Liiga-kaudellaan, kunnes koko yhdeksän ottelun pelikielto on kärsitty.