Kuvituskuva

Tour de Ski käynnistyi vauhdikkaasti Sveitsin Val Müstairissa vapaan hiihtotavan sprinteillä. Neljä suomalaista nähtiin kilpailun erävaiheissa, mutta välieräpaikat jäivät ottamatta.

Suomalaisnaisista karsinnasta jatkoon hiihtivät Krista Pärmäkoski, Johanna Matintalo ja Jasmi Joensuu. Suomalaisten urakka päättyi tänään kuitenkin alkueriin. Matintalo oli lopputuloksissa 19:s, Joensuu 20:s ja Pärmäkoski 21:s. 

Matintalo nappasi kilpailusta uransa ensimmäiset vapaan hiihtotavan maailmancup-pisteet.

– Tosi tyytyväinen olen päivään. Ekat pisteet vapaalta ja vielä sprintistä, olen ehkä jopa hieman yllättänyt. Ajattelin, että ensimmäiset pisteet tulisivat distanssipuolelta. Päivä oli hyvä kokonaisuudessaan, pohti Matintalo.

Joensuu kirkasti jälleen uransa parasta sijoitusta ja koki päivän olleen kaikin puolin onnistunut.

– Oli kaiken kaikkiaan positiivinen päivä. Ensimmäistä kertaa TOP20, kyllä pitää olla tyytyväinen. Näissä kisoissa pitää näillekin sijoille onnistua. Sukset olivat erinomaiset, tehtiin hyvää työtä sen kanssa. Eteenpäin on menty viime kaudesta, pohdiskeli Joensuu.

Kauden alla sairasteluista kärsinyt Pärmäkoski on löytämässä tuttua vauhtiaan kisaladuilla. 

– Ihan ok menoa. Tuntui, että väliaika (karsinnan ja erän välillä) meni tosi nopeasti, ei oikein happo huuhtoutunut. Oli jo vähän valmiiksi väsynyt olo, kun pääsi erään. Pieniä taktisia virheitä ja laskin vähän huonosti, kertasi Pärmäkoski.

Pärmäkoski odottaa kiertueen seuraavia kilpailuja innolla.

– Lähdetään nyt nauttimaan seuraavasti kisoista. Huomenna on tarjolla pertsan kymppiä, joka on mulle yksi lempimatkoista, totesi Pärmäkoski.

Katri Lylynperä oli karsinnan 35:s ja Kerttu Niskanen 39:s. Kilpailun voitti Ruotsin Linn Svahn ennen Slovenian Anamarija Lampicia ja yhdysvaltalaista Jessie Digginsiä.

Suomalaismiehistä vain Verneri Suhonen raivasi tiensä karsinnasta erävaiheeseen. Suhonen oli karsinnan 20:s, mutta erävaiheen harmillinen kaatuminen aivan kilpailun loppumetreillä tiputti sijoitusta muutamalla sijalla. Suhonen oli lopulta eränsä kuudes ja kilpailun 28:s.

– Erässä oli varsin vahvaa tekemistä fyysisesti, taktisesti vähän huono siihen loppuun ja jäin pussiin. Sain kerättyä itseni ihan hyvin ja tuntui ihan hyvälle. Ajattelin, että pääsee viimein kokeilemaan, että miten loppukiri lähtee. Toinen suksi meni toisen suksen alle ja heitin omiin jalkoihin lipat ja levisin maalisuoran alkuun. Keräsin itseni ja kamani ja tulin maaliin, kertasi Suhonen.

Lauri Lepistö oli kilpailun 46:s, Markus Vuorela 49:s ja Juho Mikkonen 58:s. Miesten kilpailun voiton nimiinsä vei italialainen Federico Pellegrino. Venäjän Aleksandr Bolshunov hiihti kakkoseksi ja rankalainen Richard Jouve vei kolmannen sijan.