URHEILUPARKKI

Victoria Median urheilusivut

Yle välittää olympialaiset laajemmin kuin koskaan ennen

2

Kaikki Riosta Ylen kanavilla – näin se tehdään

Yle välittää Rion olympiakisat kanavillaan laajemmin kuin koskaan. Yle TV2 on valjastettu olympialaisten esittämiseen koko kisojen ajaksi, käytännössä tämä tarkoittaa, että kanava on olympialaisten käytössä kellon ympäri aina kisojen avajaisista päättäjäisiin saakka 5.-21. elokuuta.

24/7 pyöriviä kisalähetyksiä televisiossa juontavat Suomen päässä Inka Henelius, Kristiina Kekäläinen, Mikko Kekäläinen ja Piia Pasanen. Riossa studiojuontajina ovat Laura Arffman, Jere Nurminen ja Ile Uusivuori.

Olympialaisille kokonaan omistettu TV2 ei kuitenkaan riitä kaiken kisatarjonnan välittämiseen, lähetyksiä tulee runsaasti myös Yle Fem -kanavalta. Netissä Rio Areenasta voi katsoa suorina lähetyksinä tai tallenteina kaikki olympialaisista tehtävät kisasignaalit. Radiossa Yle Puhe on olympiaradio. Puheen taajuudella lähetykset alkavat iltapäivisin ja jatkuvat aina aamukuuteen. Ruotsiksi radiossa kisoja voi seurata Yle Vegan taajuudella.

Kaiken kaikkiaan lähetystä tulee eri välineistä yli 4000 tuntia, joista Rio Areenan osuus on noin 3300 tuntia ja television yli 600 tuntia. Vuorokauden aikana lähetystä tulee parhaimmillaan n. 255 tuntia.

Suomen suurin etätuotanto

Pasilan studiotalo on tuotannon hermokeskus. Rion olympiakisat ovat Suomen suurin etätuotanto – tämä tarkoittaa että kisasignaalit tuodaan Helsinkiin, jossa lähetykset koostetaan ulosajoa varten. Pelkästään Pasilassa tuotantoa varten on vedetty kaapelia kolme kilometriä. Tekninen kehitys on mahdollistanut entistä laajemman etätuotannon tekemisen kustannustehokkaasti.

Läsnäoloa katsojille kuitenkin riittää, sillä ammattitaitoiset toimittajat välittävät urheilijoiden kisatunnelmat myös paikan päältä. Muun muassa purjehduksessa ja yleisurheilussa Ylen toimittajat ovat paikalla, samoin kuin suomalaisittain tärkeimpien lajien selostajat.

Huolimatta lähetysmäärän selkeästä kasvusta Rion olympiakisojen kustannukset jäävät pienemmiksi kuin edellisissä olympialaisissa.

Yle on mukana myös kansainvälisen signaalin tuottamisessa, Ylen henkilökuntaa on tekemässä kisakuvaa kaikkialle maailmaan. Rion olympialaisissa yleläisten työpanosta käytetään laajemmin kuin koskaan. Yle osallistuu sekä avajaisten että päättäjäisten, yleisurheilun, jalkapallon sekä kenttäratsastuksen tekemiseen.

Kun Suomessa nukutaan, suorat lähetykset kisoista pyörivät televisiossa ja juontajat Brasilian päässä pitävät yökukkujat kartalla tapahtumista. Pasilan studiolla ei kuitenkaan ole hiljaista öiseenkään aikaan, sillä nettitoimitus ja ohjaamot ovat miehitettyinä läpi yön. Juontajat saapuvat maskiin aamuyön tunteina, ja aamuihin koostetaan yön mielenkiintoisimmat urheilutapahtumat. Suorat lähetykset Riosta käynnistyvät joka päivä noin kello 14 ja jatkuvat läpi illan aina aamuyöhön asti.

Rion olympialaiset Ylen kanavilla 5.-21.8.2016
Yle TV2, Yle Fem, Yle Puhe, Yle Vega, Rio Areena ja yle.fi/urheilu

YHTEYSTIEDOT:

Victoria Media / Kerttu Vali Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka Puh/SMS: 0405563129 email: urheilu(@)victoriamedia.fi Gmail: urheiluparkki(@)gmail.com

URHEILUPARKKI SOMESSA!!