URHEILUPARKKI

Victoria Median urheilusivut

KORIPALLOA: Suomen 16-vuotiaille pojille kaikkien aikojen toiseksi paras suomalaissijoitus EM-kisoissa

basketball-game-player

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkue teki suomalaista koripallohistoriaa tänään Puolan Radomissa päättyvissä EM-kisoissa sijoittumalla viidenneksi. Suomi osoitti henkisen kanttinsa nousemalla suosta päätösneljänneksellä ja voittaen Ranskan 79-71 (33-32). Sudenpentujen sijoitus on kaikkien aikojen toiseksi paras suomalaissijoitus koripallon EM-kisoissa.

– Uusien ennätysten tekeminen on ollut meidän mantra ja juttu koko kesän. Nyt teimme uusia ennätyksiä, joten ei voi olla kuin tyytyväinen, Suomen päävalmentaja Miikka Sopanen hymyili.

Suomen koripallon ykkössijoitusta EM-kisoissa pitää hallussaan vuoden 1981 16-vuotiaiden poikien maajoukkue, joka eteni pronssiotteluun asti Kreikassa pidetyissä EM-kisoissa. Pronssiottelussa Saksa oli vahvempi 64-78 (31-41).

– Nyt vain pitää tehdä uusia tavoitteita. Meille jäi vielä selkeästi parannettavaa. Meillä oli mahdollisuus voittaa jokainen joukkue tässä turnauksessa, mutta tämä oli meidän taso näissä EM-kisoissa.

Suomi pelasi kokonaisuudessaan Puolassa seitsemän ottelua, joista kuusi päättyi voittoon. Ainoan tappionsa suomalaiset kärsivät pudotuspeleissä Turkille – senkin jatkoajan jälkeen.

Sopanen: ”Löytyi vielä henkistä virtaa”

Tasaisen ensimmäisen puoliajan jälkeen Ranska nappasi ohjakset käsiinsä kolmannella neljänneksellä. Suomi joutui katsomaan läkähtyneenä vierestä, kun ranskalaiset juoksivat helppoja koreja nopeista hyökkäyksistä ja dominoivat levypallotaistelua.

Ranska oli pitkään keulilla päätösneljänneksellä, kunnes Suomi löysi vielä takataskustaan viimeisen puristuksen. Reilu neljä minuuttia ennen loppusummeria tilanteessa 63-66 Ville Tahvanainen, Erik Sajantila ja Tomas Pihlajamäki päättivät yhteistuumin voittaa pelin.

Tahvanainen pääsi nostamaan kahdesti korin alta ja Sajantila pommitti kaksi kolmosta kaaren takaa, mutta lopullisen niitin löi Pihlajamäki kaukaa lähteneellä kolmosellaan tilanteeseen 76-68. Ranskalla ei löytynyt enää eväitä taistella voitosta.

– Turnauksen seitsemäs peli ja kolmas pelipäivä putkeen näkyivät siinä, että energiavarastot eivät olleet täynnä. Henkistä virtaa löytyi kuitenkin ja taas kerran pystyimme toipumaan vaikeista hetkistä. Jälleen luotimme toisiimme ja tukeuduimme pelityylimme kivijalkoihin.

Suomen pistenikkarit päätöspelissä olivat Sajantila (10/6/3 riistoa), Pihlajamäki (11/5), Janne Lehtoranta (11/2/3 riistoa) ja Tahvanainen (9/3). Ranskan ykkösnimi oli 26 pistettä nakuttanut Babacar Niasse.