HIFK ja NHL-seura San Jose Sharks ovat solmineet lainasopimuksen keskushyökkääjä Antti Suomelasta. 26-vuotiaan espoolaisen pelilupa varmistui aikaisin perjantaiaamuna ja hän on kaukalossa jo perjantai-illan ottelussa Kärppiä vastaan.

New York Islandersin sopimuspelaaja Otto Koivula siirtyy lainalle HIFK:hon. Koivula liittyi joukkueeseen perjantaina ja pelaa HIFK:ssa marraskuun loppuun asti. Perjantain ottelussa Koivula ei vielä pelaa.

Suomela liittyi HIFK:n joukkueharjoituksiin 1.10. ja on harjoitellut päivittäin joukkueen kanssa. Hän teki San Jose Sharksin kanssa yksivuotisen jatkosopimuksen tiistaina.

Suomelalle on kertynyt kahden viime kauden aikana yhteensä 47 NHL-ottelua, joissa hän on tehnyt tehot 4+11=15. AHL:n San Jose Barracudassa hän on tehnyt 61 ottelussa tehot 11+18=29. Suomela voitti Liigan pistepörssin JYPin riveissä kaudella 2017-2018 tehoilla 21+39=60. Suomela teki HIFK:n kanssa sopimuksen keväällä 2018, mutta käytti tuolloin optionsa siirtyä Pohjois-Amerikkaan.

22-vuotias Koivula on pelannut kaksi viime kautta Islandersin organisaatiossa. NHL-pelejä hänelle on kertynyt 12 ilman tehomerkintöjä. AHL-seura Bridgeport Sound Tigersissa Koivula on pelannut 105 ottelua tehoin 30+38=68. Ilveksessä Koivula pelasi kaudet 2016–2018. Yhteensä 103 liigaottelussa hän teki tehot 19+38=57.

TAUSTAA PELAAJIEN LAINASOPIMUKSISTA:

Salmelainen: ”Pelaajalainat taloudellisesti ainoa mahdollinen tapa paikata loukkaantuneita”

HIFK:hon on tullut syksyn aikana neljä pelaajaa lainasopimuksilla NHL-seuroistaan. HIFK:ta edustavat NHL-leirien alkamiseen asti Emil Bemström (Columbus), Joona Luoto (Winnipeg), Antti Suomela (San Jose) ja viimeisimpänä Otto Koivula (NY Islanders).

HIFK on kärsinyt syksyn aikana paljon loukkaantumisista ja aukkoja on paikattu lainapelaajilla.

– Kaikki lainasopimukset on tehty siksi, että me haluamme mahdollistaa sen, että meidän loukkaantuneet pelaajamme saavat kunnolla aikaa kuntoutua. Haluamme, että kukaan tunne halua kiirehtiä omaa paluutaan kaukaloon, kommentoi urheilujohtaja Tobias Salmelainen.

– Meillä on lokakuun aikana 12 ottelua ja sellaisen savotan vetäminen läpi kapealla miehistöllä olisi iso riski pelaajille.

HIFK:lla on paljon hyökkääjiä sivussa ja ensimmäiset palaavat sairastuvalta vasta lokakuun lopussa tai marraskuun alussa. Lainapelaajien lisäksi joukkueeseen on pestattu ottelukohtaisella sopimuksella Teemu Väyrynen yhteistyöseura Jokipojista.

– Tilanne yhteiskunnassa on sellainen, että se väistämättä heijastuu meidän toimintaamme. Nämä lainat ovat taloudellisesti ainoa mahdollinen tapa paikata loukkaantumisten aiheuttamia aukkoja kokoonpanossa, Salmelainen sanoo.

NHL-seurojen lainapelaajat ovat Bemströmiä lukuun ottamatta pelanneet jääkiekkoa viimeksi maaliskuussa. Lainapestin ansiosta kukaan heistä ei joudu hyppäämään liikkuvaan junaan, kun NHL-leirit alkavat. Tämä on hyvin tiedossa myös pelaajien työnantajilla, jotka ovat mielellään lainanneet pelaajiaan eurooppalaisiin joukkueisiin.

– He auttavat meidän joukkuettamme ja samaan aikaan pystymme tarjoamaan heille hyvän mahdollisuuteen avata kautensa HIFK:ssa ja saada kovia pelejä alle ennen NHL-leirien alkamista.

Suomelan, Bemströmin, Luodon ja Koivulan lainasopimusten lisäksi HIFK on tehnyt koko kauden kattavan sopimuksen keskushyökkääjä Henrik Borgströmin kanssa. Borgströmin sopimuksessa on optio, joka sallii siirtymisen Pohjois-Amerikkaan vielä NHL-runkosarjan alkuvaiheessa.