Kolmet arvokisat, kahdet EM-karsinnat ja yhdet MM-karsinnat Susijengin sinivalkopaidassa pelannut likaisen työn tekijä ja kaksinkertainen Suomen mestari, kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 31, lopettaa koripallouransa.

– Päätöksessäni ei ole kyse yhden illan tai edes viikon päätöksestä, vaan ajatus peliuran lopettamisesta on muhinut päässäni oikeastaan aika kauan. Koin ajankohdan sellaiseksi, että nyt on oikea aika siirtyä seuraavien haasteiden perään, Nuutinen avaa.

– Koripallo on antanut minulle näiden vuosien aikana valtavan paljon ja on ollut suuri ilo ja kunnia pelata ammattilaisena, mistä pikkupoikavuodet haaveilin. Tästä siirrytään kesäloman jälkeen työmaailmaan ja uusi osoitekin on tiedossa, hän jatkaa.

Suomen 1989–91 syntyneiden juniorimaajoukkueiden avainpelaajiin kuulunut Nuutinen debytoi Korisliigassa kaudella 2007–08 hopeajoukkue Kouvoissa ja kasvatti rooliaan vuosien aikana vähitellen, kunnes löi läpi liigan kotimaiseen eliittiin Salon Vilppaassa 2010–11. Kouvojen ja Vilppaan vuosia seurasi nelivuotiskausi loimaalaisessa Bisonsissa, jossa Nuutinen juhli avainpelaajana kahta Suomen mestaruutta, yhtä SM-hopeaa ja yhtä SM-pronssia ja pelasi Korisliigan lisäksi Eurocupia ja VTB-liigaa.

Bisons-vuosiensa jälkeen Nuutinen kiersi Euroopan ammattilaiskenttiä ja ehti pelata niin Kreikassa (Arkadikos 2015–16), Ranskassa (Roanne 2016–17), Romaniassa (Pitesti 2017–18) kuin Espanjassakin (Oviedo 2019–20) ennen paluutaan Suomeen ja kaarinalaiseen Ura Basketiin, jota hän edusti päättyneen 2020–21-kauden ajan. Viisivuotiselta ulkomaankiertueelta Nuutinen haki palkintokaappiinsa Ranskan kakkoscupin kultamitalin.

– Viime kauden jälkeen tuli vielä tunnusteluja Saksan Bundesliigan suunnalta, eli ihan kehäraakkina en kenttiä sentään jätä, Nuutinen naurahtaa.

– Kohokohtia koripallourani ajan mahtuu niin paljon, etten pysty mainitsemaan vain muutamaa. Olen yhtä lailla kiitollinen niin joukkuetovereille, valmentajille, agentilleni, faneille, vastustajille kuin monille muillekin tahoille. Ylivoimaisesti suurin kiitos kuuluu kuitenkin perheelleni, joka on jaksanut reissata maasta toiseen kanssani.

– Kyllähän Matin lopettaminen jättää Susijengiin ison ihmisen kokoisen aukon. Kunnioitamme Matin päätöstä ja toivomme hänelle pelkkää hyvää jatkossa, päävalmentaja Henrik Dettmann kommentoi.

Nuutinen debytoi Susijengissä EM-karsintakesänä 2012 ja ansaitsi kannuksiaan jengin likaisen työn tekijänä ja puolustuspään liimana yhteensä yhdeksän vuoden ajan. Arvokisakokoonpanoon Nuutinen kohosi ensimmäisen kerran Bilbaon MM-kisoissa 2014, jonka lisäksi hän kuului EM-kisajoukkueeseen 2015 (Montpellier/Lille) ja 2017 (Helsinki/Istanbul).

Nuutinen uurasti Susijengissä 79 maaottelua ja upotti niissä 319 pistettä. Yhden maaottelun ennätyksensä, 24, Nuutinen säkitti kesällä 2018 MM-karsintojen vierasottelussa Tshekkiä vastaan.