Huff_Shawn-tok-39

Susijengin kapteeni ja viimeiset kolme kautta Saksan Bundesliigan MHP Riesen Ludwigsburgia edustanut helsinkiläisen ToPon kasvatti Shawn Huff, 32, siirtyy yksivuotisella sopimuksella Ranskaan. 198-senttisen Huffin uusi työnantaja on Ranskan pääsarja ProA:han viime keväänä noussut Le Portel.

– Kävin aivan ensimmäiseksi läpi sopimustarjouksia Saksasta ja pakko myöntää, että Le Portelin tarjous tuli vähän yllättäen, Huff kertoo.

– Le Portel tarjosi kuitenkin hyvää sopimusta ja pääsimme neuvottelujen myötä hyvään yhteisymmärrykseen yksityiskohdista. Lähden mielelläni uuteen maahan ja seuraan.

Keväänä yllätyksellisesti Ranskan kakkosliigasta (ProB) pääsarjaan (ProA) noussut Le Portel on kasaamassa kokoon nuorta ja urheilullista ryhmää. Huffin rooliksi jää tuoda johtajuutta ja kokemusta pääosin alle 25-vuotiaista pelaajista koostuvaan miehistöön.

– Päävalmentaja peräänkuulutti joukkueeseen nimenomaan kokenutta pelaajaa, joka on pelannut jo vuosien ajan Euroopassa ammattilaisena. Näen tämän mahdollisuutena päästä taas uudenlaiseen rooliin.

Siirryttyään USA:n yliopistoliiga NCAA:sta Eurooppaan Huff ehti pelata Kreikassa ja Italiassa ennen siirtymistään Saksan Bundesliigan MHP Riesen Ludwigsburgiin, jota hän edusti vuosina 2013-2016.

– Päättynyt kolmevuotinen opetti minulle todella paljon itsestäni niin henkisesti kuin pelillisesti. Sain pelata isoja minuutteja Bundesliigassa ja Eurocupissa ja kehittyä pelaajana.

Edessä jo ammattilaisuran yhdeksäs vuosi

SM-sarjalegenda Leon Huffin poika Shawn pelasi ensimmäisen pääsarjaottelunsa Suomessa kaudella 1999/2000 kasvattajaseuransa ToPon edustusjoukkueen paidassa.

Huffin varsinainen pääsarjaura pyörähti käyntiin kuitenkin 2001-04 Mihailo Pavicvicin valmentamassa Espoon Hongassa. Huff kasvatti peliaikaansa tasaisesti jokaisella Honka-kaudellaan, juhli kahdesti Suomen mestaruutta sekä kerran cupin kultaa ja viimeisteli toistaiseksi viimeisellä Suomen kaudellaan 9,8 pistettä, 3,0 levypalloa ja 1,1 syöttöä ottelua kohden.

Vuosina 2004-08 Huff edusti USA:n yliopistoliiga NCAA:n Valparaiso Crusadersia ja kehittyi tasaisesti kausi kaudelta. Viimeisellä yliopistokaudellaan 2007/08 Huff takoi ”Valpolle” 12,6 pistettä, 4,5 levypalloa ja 1,6 syöttöä ottelussa.

Ammattilaisuransa Huff aloitti kaudella 2008/09 kreikkalaisessa Maroussissa, joka pelasi Kreikan pääsarjaa ja Eurocupia. Huffin minuutit Maroussissa jäivät vähiin, joten hän siirtyi syksyllä 2009 Kreikan pääsarjan keskikastin BC Kavalaan.

Puolentoista vuoden jälkeen Huff siirtyi kevääksi 2011 Italian kakkosliigan Forliin, jonka hän siivitti huikeaan voittoputkeen hurjilla suorituksillaan.

Pelikaudella 2011/12 Huff viimeisteli Forlille 15,5 pistettä, 6,8 levypalloa ja 1,0 syöttöä ottelua kohden sekä sai kutsun Italian kakkosliigan All Stars -otteluun. Huffin hyvät otteet poikivat hänelle myös pestin Italian Serie A:n Cremonaan, mutta Huff siirtyi kevääksi 2013 Italian kakkosliigan Orlandinaan.

Vuosina 2013-16 Huff edusti Saksassa MHP Riesen Ludwigsburgia ja kirjautti parhaalla kaudellaan 10,9 pistettä ja 3,8 levypalloa ottelua kohden. Viimeisellä Saksan kaudellaan 2015/16 Huff pelasi Ludwigsburgin paidassa myös Eurocupia keskiarvoinaan 8,1 pistettä ja 2,9 levypalloa ottelussa.

”Huhvi” on vetänyt Suomen maajoukkuepaidan ylleen 160 kertaa ja heittänyt pelaamissaan maaotteluissa yhteensä hurjat 1400 pistettä. Huff on kuulunut maajoukkueen kokoonpanoon vuosien 2011, 2013 ja 2015 EM-kisoissa sekä vuoden 2014 MM-kisoissa.

Huff nimitettiin viime kesänä Susijengin kapteeniksi Hanno Möttölän manttelinperijänä.

Lisätietoa: Le Portelin uutinen

http://www.essm-basket.fr/2016/07/05/shawn-huff-rejoint-aussi-lessm/