URHEILUPARKKI

Victoria Median urheilusivut

Urheilun kansainvälinen välimiestuomioistuin pidensi norjalaishiihtäjä Therese Johaugin toimintakieltoa

ThereseJohaug2

Urheilun kansainvälinen välimiestuomioistuin CAS pidensi norjalaishiihtäjä Therese Johaugin kilpailukieltoa 13 kuukaudesta 18 kuukauteen. Urheilija jäi kiinni syksyllä 2016 clostebol-nimisen anabolisen steroidin käytöstä. 

–CAS totesi päätöksessään, ettei urheilijalla ollut merkittää tuottamusta asiassa. Tällöin rangaistusasteikko on Maailman antidopingsäännöstön mukaa 12–24 kuukautta. Päätös osuu puoliväliin tätä asteikkoa ja on perusteltavissa. CASilla on ollut kaikki tarvittava tieto päätöksensä tueksi, ja sillä saattaa olla myös tietoja, joita ei ole esitelty julkisuudessa. CAS on itsenäinen tuomioistuin, jonka päätöksiä koko urheilu on sitoutunut noudattamaan ja kunnioittamaan maailmanlaajuisesti, Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:n pääsihteeri Harri Syväsalmi sanoo. 

Norjan hiihtoliitto ja Johaug kertoivat urheilijan dopingrikkomuksen johtuneen Trofodermin-nimisestä voiteesta. Johaug käytti voidetta auringon polttamien huultensa hoitoon Norjan hiihtomaajoukkueen lääkäri Fredrik S. Bendiksenin ohjeen mukaisesti. Antidoping Norja määräsi ensin Johaugin kahden kuukauden väliaikaiseen toimintakieltoon, ja myöhemmin Norjan urheilun keskusjärjestö langetti hänelle 13 kuukauden toimintakiellon. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS valitti tapauksesta CASiin, koska se piti kieltoa liian lyhyenä. 

Urheilun kansainvälinen välimiestuomioistuin CAS on urheilujärjestöistä riippumaton korkein kansainvälinen valitus- ja muutoksenhakuelin urheiluun liittyvissä asioissa. Se ratkaisee urheilun sääntelyyn liittyviä kiistoja sovintomenettelyn avulla ja toimii välimiesoikeutena. CASin välimiesoikeus muodostuu joko yhdestä tai kolmesta lakimiehestä. Johaugin tapauksessa lakimiehiä oli kolme, joista FISin valitsema lakimies oli Suomen valvontalautakunnan puheenjohtaja Markus Manninen.

YHTEYSTIEDOT:

Victoria Media / Kerttu Vali Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka Puh/SMS: 0405563129 email: urheilu(@)victoriamedia.fi Gmail: urheiluparkki(@)gmail.com

URHEILUPARKKI SOMESSA!!