Joel Banks

Lentopalloliitto on valinnut miesten maajoukkueen uudeksi päävalmentajaksi brittiläisen Joel Banksin. Hän luotsaa päävalmentajana toista kautta belgialaista Greenyard Maaseikin joukkuetta, joka parhaillaan pelaa Belgian liigan finaalisarjaa Roeselarea vastaan.

Sopimuksen kesto on kaksi ja puoli vuotta. Banks jatkaa myös Maaseikin valmentajana.

Ennen Maaseikin valmennustehtäviä Banks toimi muun muassa Belgian juniorimaajoukkueissa päävalmentajana ja Iso-Britannian olympiaprojektissa apuvalmentajana.

– Olen tietysti hyvin iloinen ja ylpeä valinnasta. Tämä on minulle iso askel ja motivaationi on todella korkealla. Olen ollut kiinnostunut yhdistämään seuran ja maajoukkueen valmentamisen ja on hienoa, että siihen tulee nyt mahdollisuus. Lentopallo on minun maailmani ja intohimoni, Banks sanoo.

– On hienoa saada mahdollisuus valmentaa Suomen maajoukkuetta, joka on saavuttanut jo vankan aseman kansainvälisessä lentopallossa.

Banks otti yhteyttä Suomen Lentopalloliittoon, kun huomasi päävalmentajan paikan olevan auki.

– Lähetin Suomen liittoon ansioluetteloni ja otin myös yhteyttä manageri Nisse Huttuseen, jonka tunnen, koska yksi hänen pelaajistaan on minun joukkueessani. Otin myös pari muuta kontaktia suomalaisiin valmentajiin. Sitten olin yhteydessä liittoon ja lopulta pidimme usean hengen kesken kahden tunnin Skype-palaverin, joka oli hyvin antoisa.

– Tällä hetkellä en vielä tiedä Suomen joukkueesta kovinkaan paljon. Olen toki nähnyt Suomen maajoukkueen ja suomalaisten pelaajien pelejä muun muassa Belgian liigassa.

Banks luettelee tukun suomalaispelaajia: Tervaportti, Esko, Siltala, Krastins, Sinkkonen, Siirilä, Kaislasalo…

– On osa työtäni Maaseikissa seurata nuoria lahjakkuuksia ja pitää tietouteni nousevista pelaajista korkeana tulevat ne sitten Suomesta, Virosta tai vaikka muista Pohjoismaista.

– Suomella on vahva joukkue ja tehtäväni on nostaa pelaajat seuraavalle tasolle. Minun tapani valmentaa on tehdä lujasti töitä. Annan paljon joukkueelleni ja pelaajilleni. Haluan että he ovat itsensä parhaita versioita pelaajina, niin hyviä kuin he voivat olla. Meidän täytyy yhdessä löytää tälle joukkueelle paras tapa pelata, Banks sanoo.

Maaseik taistelee Belgian mestaruudesta

Banks toteaa, että hänellä on nyt todella hurja aika menossa, kun Belgian liigafinaalit ovat kuumana käynnissä.

Maaseik voitti Belgian liigafinaalien avausottelunsa vieraissa Roeselaren 3-2 ja seuraavat pelit ovat 1.5. ja 4.5. sekä tarvittaessa 8.5. ja 11.5. Vielä ei siis ole tiedossa, milloin Banks pääsee ottamaan Suomen maajoukkueen huostaansa. Maajoukkueen avausleiri alkaa 6.5.

– Tämä on nyt seurassani koko kauden kaikkein tärkein ajanjakso ja keskityn siihen nyt täysillä.

– Nykyistä sopimustani Maaseikin kanssa on vuosi vielä jäljellä. Seurassani oltiin hyvin ylpeitä siitä, että pääsen Suomen kaltaisen maan päävalmentajaksi, Banks kertoo.

Puheenjohtaja Sydänlammi tyytyväinen

Lentopalloliiton puheenjohtaja Pasi Sydänlammi on erittäin tyytyväinen, kun Suomen maajoukkueelle löytyi loistava kansainvälisen tason päävalmentaja. 

– Lopullinen valinta tehtiin kolmen huippuvalmentajan välillä. Joel Banksin persoona sekä pelaajilta ja seurajoukkueista saatu erinomainen palaute vakuuttivat valitsijat puolelleen. Haimme valmentajaa, jolla on jo loistavat näytöt tuloksista huippulentopallon parissa, mutta samalla riittävästi nälkää ja kunnianhimoa luotsata Suomen maajoukkue parhaaseen mahdolliseen menestykseen erityisesti syksyn olympiakarsinnoissa sekä EM-lopputurnauksessa.

– Maaseik on todellinen eurooppalainen huippujoukkue ja sama koskee seuran valmennuksen tasoa. Joelin edeltäjinä Maaseikin päävalmentajana on toiminut useita huippuvalmentajia, muun muassa Vital Heynen, joka on viime vuosina johtanut Saksan MM-pronssille ja Puolan hallitsevaksi maailmanmestariksi.

Faktaa

Joel Banks 3.4.1975

Asuu Zolderissa, Belgiassa

18-19 VC Greenyard Maaseik, päävalmentaja

17-18 Noliko Maaseik, päävalmentaja – Liigan voitto, cupissa toinen

16-17 Noliko Maaseik, apuvalmentaja

13-16 Belgian U21 poikien päävalmentaja, Belgian miesten apuvalmentaja Euroopan kisoissa Bakussa

12-13 LeAF Elite Athlete Academy, urheilujohtaja

12 Iso-Britannian miesten maajoukkueen päävalmentaja

10-12 Iso-Britannian miesten olympiajoukkueen apuvalmentaja. Langhenkel Volley Orion, päävalmentaja, Hollannin liiga. 12 mestari, Super cupin voittaja. 11 liigassa toinen ja cupissa finaalissa

09-10 Iso-Britannian miesten kehitysjoukkue, päävalmentaja

09 Iso-Britannian yliopistojen miesten joukkue, päävalmentaja

07-12 Iso-Britannian miesten maajoukkue, apuvalmentaja

92-00 Pelaajana Iso-Britannian ja Englannin maajoukkueissa

94-98 Sheffield Hallam University, Bachelor of Science