Suomen Hiihtoliiton johtokunta on tehnyt päätöksen olla lähettämättä maajoukkueita pohjoismaisten lajien maailmancupeihin Venäjälle loppukauden 2021/22 aikana. Venäjälle on kalenteroitu maastohiihdon maailmancupien finaalit sekä naisten mäkihypyn maailmancupin päättävä Blue Bird Tour.

Hiihtoliiton johtokunnan päätöksen taustalla on Venäjän ja Ukrainan välinen sotatila. Tilanteesta on keskusteltu Kansainvälisen Hiihtoliiton (FIS), urheilijoiden, FIS Councilin jäsenten sekä Pohjoismaiden lajiliittokollegoiden kanssa.

“Tulimme yksimielisesti päätökseen johtokunnan kesken, että emme lähetä urheilijoita kilpailemaan Venäjälle tilanteen vakavuus huomioon ottaen”, toteaa Hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi ja esittää samalla sympatiansa ukrainalaisille.

Maastohiihdon maailmancupit on määrä järjestää 18.-20.3. Tjumenissa ja naisten mäkihypyn kaksi viimeistä maailmancupia 18.-20.3. Nizhny Tagilissa ja 25.-27.3. Chaikovskissa.

Hiihtoliitto kartoittaa myös Puolan turvallisuustilannetta. Puolan Zakopane isännöi mäkihypyn ja yhdistetyn nuorten MM-kilpailuja 28.2.-6.3. välisenä aikana. Joukkue on nimetty ja osa urheilijoista valmistautuu parasta aikaa Euroopassa ensi viikolla kilpailtaviin arvokilpailuihin. Hiihtoliitto tekee päätöksiä kilpailuun liittyen turvallisuuskartoituksen jälkeen.

Salpausselän kisoissa turvallisuus huippuluokkaa

Tulevana viikonloppuna kilpaillaan pohjoismaisten lajien maailmancup, Salpausselän kisat, Lahdessa. Kilpailuorganisaation on valmis vastaanottamaan urheilijat ja muut joukkueiden jäsenet Lahteen.

Salpausselän kisat noudattaa Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) sääntöjä, eikä tapahtumaorganisaatiolla ole päätäntävaltaa poiketa kansainvälisistä toimintamalleista.

“Emme voi asettaa rajoitteita yhdenkään maan urheilijoille”, sanoo Salpausselän kisojen pääsihteeri Tomi-Pekka Kolu viitaten Venäjä-Ukraina -tilanteeseen.

Salpausselän kisojen turvallisuusorganisaatio tekee tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa ja seuraa Venäjä-Ukraina -tilannetta aktiivisesti.

“Otamme tilanteen ja siihen liittyvät kannanotot vakavasti. Tulevana viikonloppuna järjestämme turvalliset kilpailut ja annamme urheilulle ja urheilijoille kuuluvan tilan, jotta he voivat tehdä sen, mitä varten ovat harjoitelleet, ja sykähdyttää meitä upeilla suorituksillaan”, lopettaa Kolu.